Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă afirmă, joi, că salută decizia autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenţia numită limba moldovenească, el afirmând că după un dialog diplomatic aprofundat în 2022 şi continuat în 2023, rezolvarea a venit în urmă cu o săptămână, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Volodîmîr Zelensky, au semnat, la Bucureşti, o declaraţie comună prin care au mandatat guvernele celor două ţări să ajungă la o soluţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Salut decizia autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenţia numită ”limba moldovenească”. Am spus acest lucru şi la forumul ”Rebuilding Ukraine”, la care am participat”, a scris liderul PNL. 
 
Nicolae Ciucă arată că ”aceste demersuri începute în urmă cu un an, la nivel de şefi de stat, le-a continuat ca prim-ministru împreună cu omologul său, Denîs Şmîhal”.
 
”Mă bucur că astăzi avem un rezultat concret. După un dialog diplomatic aprofundat în 2022 şi continuat în 2023, rezolvarea a venit în urmă cu o săptămână, după ce preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Volodîmîr Zelensky, au semnat, la Bucureşti, o declaraţie comună prin care au mandatat guvernele celor două ţări să ajungă la o soluţie, cu respectarea tuturor aspectelor legale”, afirmă Ciucă. 
 
Preşedintele PNL menţionează că ”românii vorbesc limba română şi nu trebuie împărtiţi în funcţie de regiunea în care locuiesc”.
 
”De aceea, gestul Ucrainei este unul firesc, care vine după ce Republica Moldova, în luna martie a acestui an, a înlocuit în Constituţia sa ”limba moldovenească” cu limba română. Aceste decizii reflectă o normalitate democratică. Limba unui popor nu poate fi motiv pentru discriminare sau propagandă. Limba este un element al identităţii culturale şi trebuie protejată pentru viitor. Am încredere că şi restul aspectelor care privesc minoritatea românească din Ucraina vor fi soluţionate cât mai rapid posibil”, a mai spus Nicolae Ciucă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.