Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu delegaţia Nuclear Energy Agency (NEA) condusă de directorul general William D. Magwood al IV-lea. Principalele teme abordate au vizat aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iniţiativa regională privind dezvoltarea în domeniul nuclear şi colaborarea dintre România şi NEA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a reliefat importanţa pe care România o acordă capabilităţilor nucleare şi relevanţa NEA, agenţie în care România este deja reprezentată pentru procesul de aderare la OCDE, care este o ţintă asumată la nivel naţional. 
 
Prim-ministrul a arătat disponibilitatea de a dezvolta capacitatea României de producere a energiei nucleare, folosind tehnologia nord-americană, element ce particularizează ţara noastră în regiune. 
 
”Guvernul susţine dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiecte substanţiale de investiţii, având în vedere rolul energiei nucleare în strategia energetică a României. Decizia luată la nivel european de a accepta energia nucleară ca fiind energie de tranziţie către economia curată ne încurajează să sprijinim investiţiile în noile capabilităţi care includ atât noi reactoare, cât şi utilizarea tehnologiei SMR. Sunt proiecte care vor contribui la întărirea profilului ţării noastre din perspectiva producţiei de energie şi de atingere a independenţei energetice, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. 
 
În acest sens, pentru România reprezintă priorităţi atât pregătirea angajaţilor în domeniu, cât şi dezvoltarea reţelei de producere şi transport a energiei. 
 
La rândul său, directorul general al NEA- OCDE a confirmat disponibilitatea de sprijin din perspectiva creşterii capabilităţilor de a produce energie nucleară, evidenţiind rolul pozitiv pe care apartenenţa României la această agenţie îl poate juca în procesul de aderare la OCDE.  
 
Investiţiile în domeniul nuclear reprezintă oportunităţi pentru mediul de afaceri, iar în acest sens sprijinul guvernamental poate contribui la coagularea de noi proiecte. 
În cadrul dialogului au fost menţionate principalele avantaje al energiei nucleare, care poate reduce emisiile de carbon reprezentând o alternativă la gazul rusesc, inclusiv în domeniul industrial. 
 
Nuclear Energy Agency (NEA) este agentia guvernamentala din cadrul OCDE care facilitează cooperarea între ţări cu tehnologii şi infrastructuri nucleare avansate ce urmăresc să atingă excelenţa în domeniul nuclear privind siguranţa, tehnologiile, ştiinţa, protecţia mediului şi legislaţia aferentă. 
 
Directorul General NEA efectuează o vizită de lucru la Bucureşti având ca obiectiv dezvoltarea cooperării dintre România şi Agenţia pentru Energie Nucleară.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.