Premierul Nicolae Ciucă a salutat, sâmbătă, anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, arătând că România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită sprijinului constant şi substanţial oferit de Statele Unite ale Americii şi viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului naţional nuclear civil. ”Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional in ceea ce priveşte producerea energiei nucleare”, spune premierul Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, intr-un moment important pentru România şi pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetăţeni şi economie, produsă în condiţii prietenoase cu mediul. Statele Unite ale Americii şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanţa cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului”, a scris premierul pe Facebook. 
 
Şeful Executivului a multumit partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unit pentru încrederea pe care o au în România!
 
”Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient şi performant. Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internaţional in ceea ce priveşte producerea energiei nucleare”, mai afirmă premierul Ciucă. 
 
Şeful Executivului menţionează că Guvernul încurajează aceste investiţii. ”Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenţi energetic şi să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare. Energia curată, sigură şi accesibilă cetăţenilor şi economiilor noastre este abordarea responsabilă şi viitorul acestui sector, iar acţiunile Guvernului României sunt circumscrise acestui obiectiv”, mai spune Ciucă. 

Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare de interes pentru un potenţial sprijin de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear SA, bazându-se pe sprijinul anterior al guvernului SUA pentru a dezvolta prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din România, folosind tehnologia companiei americane NuScale Power şi serviciile de inginerie şi construcţii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare. Anunţul a fost făcut la G7 de către preşedintele SUA Joe Biden.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.