Premierul Nicolae Ciucă a avut, marţi, o întrevedere cu Colette Avital, secretar general al Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti (World Jewish Restitution Organization). În cadrul întâlnirii, premierul a subliniat cooperarea excelentă dintre România şi Statul Israel şi a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului, exemple în acest sens fiind progresele înregistrate în implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum şi activitatea susţinută a Comitetului interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării Strategiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu doamna Colette Avital, secretarul general al Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti (World Jewish Restitution Organization), precizează Guvernul într-un comunicat oficial. 
 
În acest context, premierul a subliniat cooperarea excelentă dintre România şi Statul Israel şi a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea memoriei Holocaustului şi combaterea antisemitismului, exemple în acest sens fiind progresele înregistrate în implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum şi activitatea susţinută a Comitetului interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării Strategiei. 
 
Totodată, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a precizat că ţara noastră este un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi încurajarea cercetării şi educaţiei despre Holocaust. În acest sens, premierul a amintit că săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Victoria, a fost semnat contractul de finanţare prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR) a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.
 
Colette Avital, secretarul general al Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti (World Jewish Restitution Organization) şi preşedintele Centrului Organizaţiilor Supravieţuitorilor Holocaustului din Israel (format din 55 de astfel de organizaţii), şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile României în direcţia prezervării memoriei Holocaustului, combaterii antisemitismului şi onorării memoriei victimelor Holocaustului. În acest context, a mulţumit premierului român pentru semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Israel având ca obiect procedura acordării indemnizaţiilor reparatorii supravieţuitorilor Holocaustului rezidenţi în Statul Israel şi a salutat activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor în ceea ce priveşte procesul de restituire a proprietăţilor evreieşti. 
 
În cadrul întrevederii, a fost abordat şi subiectul reluării activităţii Grupului de lucru pentru problematica restituirii proprietăţilor evreieşti şi a pensiilor pentru supravieţuitorii Holocaustului, de la nivelul Secretariatului General al Guvernului, ambele părţi susţinând importanţa reactivării acestuia astfel încât procesul de restituire să fie accelerat. 
 
La întrevedere a participat şi E.S. Domnul Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, care a subliniat calitatea relaţiilor bilaterale dintre Statul Israel şi România, accentuând potenţialul de dezvoltare a relaţiilor economice, în special în domeniile energiei, turismului sau al industriei alimentare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.