Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk. Discuţiile au vizat securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil din România. Cu acest prilej, a fost subliniată importanţa relaţiei de parteneriat dintre România şi SUA. Construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, precum şi lucrările de întreţinere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independenţa energetică, a transmis Executivul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Guvernului, discuţiile au vizat securitatea energetică europeană şi extinderea programului nuclear civil din România. Cu acest prilej, a fost subliniată importanţa relaţiei de parteneriat dintre România şi SUA, în contextul necesităţii extinderii capacităţilor României de producere a energiei electrice, ca parte a demersurilor care pot contribui la consolidarea securităţii în regiune. 
 
Astfel, construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, precum şi lucrările de întreţinere necesare a fi efectuate la Unitatea 1 reprezintă etape necesare pentru atingerea nivelului care să asigure României independenţa energetică.  Noile proiecte care vor consolida aceste progrese sunt legate de implementarea SMR - Small Modular Reactor - pe baza tehnologiei deţinute de compania americană NuScale.
 
Principalele beneficii generate de implementarea acestor soluţii vizează atât decarbonizarea - obiectiv european important, precum şi nivelul înalt de  securitate sub semnul căruia se vor derula investiţiile.
 
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulţumiri pentru susţinerea acordată sistemului european de energie.
 
“Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi  în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura ţară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie şi există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat premierul Ciucă.
 
Ambele părţi şi-au arătat disponibilitatea de a dezvolta parteneriatul România-SUA, atât în domeniul utilizării energiei nucleare, precum şi în exploatarea gazelor, petrolului, energiei obţinute din resurse regenerabile, în acest sens urmând a fi elaborat un plan de acţiune. 
 
La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.