Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat vineri la evenimentul de lansare The Tax Institute şi la prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)” că există potenţial şi oportunităţi pentru dezvoltarea economică şi ne aflăm într-un moment în care ne-am angajat cu toţii că trebuie să avem un proiect pe termen mediu şi lung. ”Este o decizie la nivel politic pentru o astfel de abordare, rămâne ca dialogul, comunicarea cu mediul de afaceri, atât cel naţional cât şi cel internaţional, trebuie să fie pe agenda de priorităţi a Executivului şi a liderilor politici”, a mai spus Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt foarte bucuros că pentru prima dată se înfrânge acea temere de a lua o decizie şi a lua iniţiativa pentru a crea ceva nou în ţara noastră. Există o serie întreagă de Think-tank-uri, de grupuri de gândire pe domenii diferite, pe domeniul politic, diplomatic, militar, economic, dar lipsea acest Think-tank The Tax Institute. Este şi un moment foarte bun ţinând cont de toată dezbaterea care are loc astăzi în ţara noastră pe domeniul fiscalităţii şi suntem nevoiţi, în calitate de lideri politici, să avem acest dialog şi să ţinem cont de tot ceea ce ne oferă, pe baza analizelor, pe bază de cifre, domnule guvernator, cum bine aţi spus, acest model de organizaţii, pentru a putea să luăm o decizie politică, una hotărâtă, care să rezolve o problemă punctuală, într-un ecart de timp limitat, redus dar în acelaşi timp să ţinem cont de consecinţele, de efectele unor astfel de decizii pentru a putea să gestionăm cât mai bine acest domeniu fiscal-bugetar”, a spus preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a arătat că a avut întâlniri la nivel politic cu premierul de mai multe ori pe săptămână, chiar şi pe zi, cu mediul de afaceri, cu grupurile de lucru de la nivelul partidelor, cu specialiştii, astfel încât să identificăm cea mai bună soluţie şi să facem în aşa fel încât să putem să asigurăm acea încredere şi să consolidăm acea încredere de care ne-am bucurat în ultimii ani, pentru a putea să creştem apetitul pentru investiţii în România şi să avem cât mai multe investiţii străine, dar în acelaşi timp să nu uităm de capitalul românesc, de mediul de afaceri din România, pe care trebuie să-l sprijinim cu toată forţa noastră pentru a se consolida, pentru a dobândi cât mai mult capital astfel încât să poată să devină competitiv nu doar pe plan naţional ci şi pe plan internaţional.

”Ca atare, sunt convins că împărtăşiţi aceeaşi stare de nemulţumire faţă modul în care s-au derulat toate aceste discuţii şi dezbateri, odată cu apariţia acestei probleme în spaţiul public şi sunt convins că atunci când domnul guvernator şi-a luat care reper de timp săptămâna viitoare să se închidă această problemă care frământă pe toată lumea, nu doar mediul de afaceri, şi cetăţenii care nu sunt angajaţi în domeniul de business, dar depind de domeniul de business. Şi odată cu această decizie să putem să continuăm angajamentele pe care noi le avem într-un context foarte biune subliniat şi cunoscut de noi toţi, care nu are cum să ţină cont doar de ceea ce se întâmplă doar în ţara noastră, ci trebuie să vadă contextul regional, contextul global, toate aceste probleme care ne afectează vrând nevrând pe toţi, ca să nu mai menţionăm războiul din Ucraina, războiul de la graniţa noastră şi consecinţele acestuia asupra întregii noastre activităţi de zi cu zi şi în mod special asupra mediului economic”, a spus Ciucă.

Liderul PNL a precizat că ”s-a reuşit o gestionare a situaţiei astfel încât să asigurăm stabilitatea politică atât de necesară şi atât de apreciată şi de către cetăţeni şi de către Uniunea Europeană şi de către partenerii noştri strategici şi, desigur, să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea pentru mediul de afacer”. ”Ştiu că veţi zice: domnule, când vorbeşti despre predictibilitate trebuie să te gândeşti că într-o perioadă scurtă de timp veniţi cu noi măsuri. Sunt măsuri care, aşa cum ne-am angajat, în discuţiile cu mediul de afaceri, vor avea efect pe o perioadă de timp limitată pentru că suntem obligaţi prin tot ceea ce facem, aşa cum spuneam, să ne achităm de angajamentele asumate. Vorbim de angajamentele asumate prin PNRR, vorbim de angajamentele asumate pentru îndeplinirea standardelor cuprinse în foaia noastră de parcurs pentru aderarea la OCDE. Iată, toate aceste chestiuni sunt pe masa noastră, a tuturor, al Guvernului în calitate de administrator al ţării, pe masa decidenţilor politici, astfel încât să putem să avem odată, şi să ne asumăm cu toate consecinţele politice. În viaţă, câteodată, trebuie să-ţi asumi aceste riscuri, să identifici consecinţele. Dacă poţi să le gestionezi este absolut ideal, dacă nu, trebuie cel puţin să avem conştiinţa împăcată că am făcut tot ce a depins de noi pentru a putea să găsim cea mai bună soluţie”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului şi-a exprimat convingerea că vor găsi acele soluţii prin care să putem să încurajăm investiţiile, să sprijinim mediul de afaceri, să găsim acea soluţie prin care să nu împovărăm mediul de afaceri, să nu blocăm investiţiile . ”Discutam cu un specialist în domeniu şi spunea, domnule, luaţi ce măsuri credeţi că se cuvin dar gândiţi-vă că totuşi, aşa cum arată lucrurile în momentul de faţă, este totuşi o maşinărie care funcţionează, economia nu s-a gripat, dacă totuşi am folosit termenul de maşină, motorul nu s-a gripat. În continuare există potenţial şi oportunităţi pentru dezvoltarea economică. Ne aflăm într-un moment în care ne-am angajat cu toţii că trebuie să avem un proiect pe termen mediu şi lung. Este o decizie la nivel politic pentru o astfel de abordare, rămâne ca dialogul, comunicarea cu mediul de afaceri, atât cel naţional cât şi cel internaţional, pentru că trebuie să vorbim şi de companiile străine şi rolurile pe acre aceste le joacă în economia românească şi nevoia de transfer de tehnologie şi de know how in economia noastră, cred că trebuie să fie pe agenda de priorităţi a Executivului şi a liderilor politici. Eu îmi exprim speranţa că tot ceea ce veţi dezbate şi veţi concluziona să se constituie în elemente de dialog cât se poate de onest pentru soluţii, soluţii care să fie îndreptate şi să poată fi aplicate în beneficiul tuturor, nu numai într-un domeniu anume, nu numai pentru un sector anume”, a mai declarat Ciucă.

Preşedintele Senatului a menţionat că sunt o serie întreagă de disparităţi pe care trebuie să le eliminăm şi să le depăşim. ”Sunt o serie întreagă de domenii unde am făcut performanţă şi putem să facem performanţă. Sunt unele unde am rămas cu mult în urma mediei europene şi trebuie să recuperăm. Iată, sunt o serie întreagă de provocări pe care, dumneavoastră, noi toţi, le avem pe masă”, a mai spus Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.