Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la dezbaterea privind controlul parental al accesului copiilor în mediul online, că sunt mulţi părinţi care nu conştientizează pericolul real al expunerii copiilor lor la un spaţiu virtual total necontrolat. El a precizat că viitoarea iniţiativă legislativă nu trebuie privită din perspectiva unui conflict între generaţii pentru că o astfel de abordare ar fi complet greşită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tema acestei dezbateri, ca şi intenţia de a o transforma într-o iniţiativă legislativă, răspunde unei probleme reale, respectiv aceea a efectelor pe care le poate avea expunerea necontrolată a copiilor noştri la conţinutul din spaţiul virtual. Aşa cum arată numeroase studii, accesul copiilor la internet şi la reţelele sociale are nu doar efecte pozitive, ci şi efecte negative. Misiunea noastră este să potenţăm efectele pozitive şi să diminuăm pe cât posibil efectele negative. Nu mă voi opri asupra acestora în detaliu, deoarece sunt sigur că ele vor face obiectul dezbaterii de astăzi. Ce aş vrea să subliniez este nevoia de a trata cu toată atenţia un astfel de subiect, care priveşte educaţia tinerilor şi siguranţa lor”, a spus preşedintele Senatului.

”Aş vrea să fie foarte clar. Această dezbatere, ca şi viitoarea iniţiativă legislativă nu trebuie privite din perspectiva unui conflict între generaţii. O astfel de abordare ar fi complet greşită şi ar deturna scopul dezbaterii de azi”, a mai spus Ciucă. Liderul PNL a arătat că părinţii au obligaţia să înţeleagă că lumea se schimbă sub impactul tehnologiei mai rapid decât ne putem imagina. ”Este datoria noastră de a avea grijă de copiii noştri, pentru a face acest lucru în mod eficient şi inteligent trebuie să înţelegem foarte bine lumea în care trăim”, a arătat el.

Preşedintele Senatului a atras atenţia că sunt în continuare ”mulţi părinţi care nu conştientizează pericolul real al expunerii copiilor lor la un spaţiu virtual total necontrolat şi sunt în continuare mulţi care cred că o astfel de reglementare ar însemna o îngrădire a libertăţii şi dezvoltării copiilor”.

”De aceea astfel de dezbateri sunt extrem de necesare, utilitatea lor fiind dată nu doar de discutarea problemei în sine dar şi de informarea şi conştientizarea societăţii. Ceea ce trebuie să identificăm sunt soluţiile incluzive, care să ofere părinţilor instrumentele necesare pentru educaţia copiilor iar copiilor un spaţiu online mai sigur care să nu le afecteze libertatea, educaţia sau siguranţa personală”, a mai spus Nicolae Ciucă.

El a precizat că a avut o discuţie pe acest subiect cu senatoarea Nicoleta Pauliuc, care îi spunea că sunt state precum SUA, Franţa, Marea Britanie care au dezvoltate deja soluţii legale prin care giganţii IT sunt obligaţi să restricţioneze accesul copiilor la internet sau să-l permită doar cu acordul părinţilor. ”

Sunt cunoscute aceste lucruri în societatea românească? Suntem conştienţi de efectele expunerii prelungite şi necontrolate a copiilor la spaţiul online? Suntem dispuşi să acceptăm necesitatea unor reglementări? Sunt sigur că mulţi nu au o imagine clară, de aceea este necesar să avem un astfel de proces de reflecţie activă a societăţii”, a arătat Ciucă.

Potrivit liderului PNL este nevoie de implicarea mai multor factori – reprezentanţi ai părinţilor, ai societăţii civile, ai mass-media, lideri de opinie, în special din zona online, specialişti în educaţie, psihologi., care să ne ajute să găsim soluţiile cele mai potrivite pentru provocările pe care le discutăm aici. ”Realitatea obiectivă, ca şi cea virtuală, poate fi diversă. Ea conţine oportunităţi, dar şi foarte multe capcane. Este datoria noastră să ne protejăm copiii de ameninţările acestor realităţi. La fel cum în viaţa de zi cu zi introducem restricţii şi intervenim acolo unde este cazul pentru a-i feri pe copii de diferite riscuri, la fel trebuie să abordăm şi spaţiul virtual”, a subliniat Ciucă, el precizând că ”soluţiile nu sunt uşor de găsit pentru că orice reglementare a comportamentului uman în mediul online aduce cu sine discuţii importante despre protejarea libertăţii în spaţiul online”.

”Trebuie să fim conştienţi că libertatea are sens doar în măsura în care ne ajută să evoluăm ca indivizi într-o societate funcţională”, a declarat preşedintele PNL, el arătând că este nevoie de găsirea acelor soluţii de reglementare deopotrivă echilibrate şi eficiente pentru a putea proteja copii de pericolele mediului online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.