Premierul Nicolae Ciucă afirmă că masarea de dispozitive militare de către Rusia "nu face parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare". Nicolae Ciucă este de părere că "diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a dispozitivului militar al Federaţiei Ruse atât la graniţa de est a Ucrainei, cât şi în peninsula Crimeea şi în Belarus. Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare şi, de altfel, discuţiile, solicitările care au fost publice până în momentul de faţă ne lasă să înţelegem că dispozitivul miliar este pregătit pentru ceva anume. Totuşi, consider că diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare. S-au făcut eforturi internaţionale deosebite şi se caută soluţii astfel încât această acţiune militar să nu se producă”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri seară, într-un interviu acordat Antena 3.
 
El a subliniat importanţa faptului că România este membră a NATO.
 
"În ceea ce priveşte situaţia în care ne găsim, cred că este foarte important să subliniem faptul că atât timp cât suntem ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, garanţiile de securitate, umbrela de securitate constituie într-adevăr un element de siguranţă pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră ca ţară şi apărarea noastră în interiorul Alianţei Nord Atlantice”, a adăugat primul ministru.
 
Întrebat dacă este îngrijorat cu privire la situaţia de la graniţa Ucrainei, primul ministru a arătat că îngrijorarea este una generală.
 
"Îngrijorările nu sunt doar la nivel personal. Putem să observăm că toată lumea este îngrijorată şi se caută soluţii astfel încât, pe de o parte, să nu existe acel moment în care acţiunea militară se declanşează, iar pe de altă parte am putut să observăm soluţiile de garantare a securităţii şi am salutat şi salutăm încă o dată decizia Statelor Unite de a trimite un detaşament de o mie de militari pe flancul estic, pe teritoriul României. Este o măsură de asigurare suplimentară atât în baza parteneriatului strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite, cât şi în interiorul Alianţei Nord Atlantice”, a mai afirmat primul ministru. 
 
El a catalogat drept "binevenită" şi oferta Franţei cu privire la sprijin militar care să fie desfăşurat în România. 
 
"Putem să vorbim, pe de o parte, de măsurile diplomatice şi, pe de altă parte, de măsurile de asigurare a apărării şi descurajării în interiorul Alianţei Nord Atlantice, ceea ce pentru mine, ca fost militar - şi vreau să transmit acest mesaj şi populaţiei – reprezintă măsuri de securitate care, sigur, nu trebuie să ne liniştească întru totul, există în schimb măsuri care vin şi dau siguranţa că, indiferent de ceea ce se întâmplă, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”, a adăugat Nicolae Ciucă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.