Nicolae Burnete, propus în funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate, cu 20 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” şi o “abţinere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicolae Burnete este de părere că „pentru o mai bună finanţare a Cercetării trebuie să ne gândim, în afară de alocarea bugetară directă, şi la credite de angajament, pentru că în Cercetare ne bazăm pe cercetare aplicativă în proporţie de 75% şi cam 25% pe cercetarea fundamentală”.

Ministrul propus pentru Cercetare şi Inovare crede că în procesul de evaluare trebuie să fie transparenţă.

„Transparenţa este un fenomen pe care mi-l doresc foarte mult şi ştiţi poate mai bine decât mine că în ţările din Europa, în ţările importante, 75% din bugetul naţional care merge la Cercetare se distribuie prin alocare directă, previzibilă, restul de 25% prin competiţii. Trebuie să găsim soluţii implicând cât mai mulţi oameni astfel încât în procesul de evaluare să nu existe suspiciuni. Sunt, în acest moment, suspiciuni foarte multe", a punctat Burnete.

În opinia ministrului, în domeniul Cercetării este nevoie de crearea de locuri noi de muncă.

„Nu ar fi rău să ne gândim la creşterea vizibilităţii ştiinţifice. România are cercetători deosebiţi, prin granturi pentru publicare de articole, în bandă roşie, în bandă galbenă, granturi susţinute, granturi de mobilitate, am putea să venim în zona în care să ne facem cunoscuţi”, a subliniat Nicolae Burnete.

Întrebat în legătură cu acuzaţia de plagiat adusă de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), Burnete a răspuns: „Din start precizez foarte clar: nu am nicio legătură cu astfel de lucruri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.