Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat, la discuţiile de marţi în Comisia juridică a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina, că măsura carantinării trebuie să se facă gradual, iar persoana suspectată de infectarea cu noul virus trebuie să beneficieze de izolare la domiciliu sau carantină. El a vorbit şi despre detaşarea personalului medical şi a spus că există „situaţii în care lipsa unor specialişti ne face să detaşăm voluntari”, în unele spitale. Tătaru a adăugat că ar fi bine ca personalul detaşat „să aibă beneficiile lui, în măsura riscului şi efortului pe care îl face”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acea carantinare trebuie să se facă gradual. Orice cetăţean va merge într-un spaţiu, de preferat domiciliu, în condiţiile în care nu vrea să stea în preajma familiei, va merge în carantină instituţionalizată. Cel care prezintă o suspiciune, până la eliminarea ei trebuie să beneficieze de carantină. E o măsură care există şi în alte state europene, nu numai la noi”, a explicat Nelu Tătaru, întrebat de senatorul PSD Robert Cazanciuc cum vede aspectele privind carantina.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat de Cazanciuc cum ar trebui să fie făcută detaşarea medicilor. 

„Avem situaţii în care lipsa unor specialişti ne face să detaşăm voluntari. Nu avem pârghia necesară şi atunci trebuie să avem posibilitatea detaşării unor voluntari. Trebuie să existe aceste detaşări. Ne trebuie personal. Dar trebuie ca acest personal detaşat să aibă beneficiile lui, în măsura riscului şi efortului pe care îl face”, a explicat Tătaru. 

Robert Cazanciuc l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii şi „care sunt statele europene în care intrarea în carantină se întâmplă automat în cazul infectării cu COVID-19”.

Replica lui Nelu Tătaru a fost: „Trebuie să mă interesez exact”.

Cazanciuc a spus, „Deci nu avem astfel internare îmn niciun stat membru UE?”, iar ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu avem internarea absolută în acel moment. Trebuie investigaţii suplimentare”.

Comisia juridică a Senatului discută, la momentul transmiterii acestei ştiri, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de către Guvern, în vederea emiterii unui raport. Procedural, Senatul trebuie să voteze într-un plen propunerea legislativă, în calitate de for decizional. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.