Senatorii USR Silvia Dinică, Remus Negoi şi Andrei Postică au depus o iniţiativă legislativă care obligă autorităţile locale ca, în cazul proiectelor importante, să organizeze dezbateri publice dacă cel puţin trei cetăţeni solicită acest lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Consultarea publică trebuie să devină o practică şi o normalitate în comunităţile din România. Cetăţenii au dreptul de a-şi expune părerile pentru tot ceea ce este important şi are efect asupra comunităţilor acestora. Dacă putem înfiinţa un partid cu trei cetăţeni, credem că o dezbatere publică poate fi cerută şi de cetăţenii comunităţilor din care fac parte”, a afirmat senatorul USR Andrei Postică, conform unui comunicat de presă al partidului.

Iniţiativa modifică art 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică astfel încât autoritatea publică să fie obligată să supună dezbaterii publice proiectele de act normativ în cazul în care acest lucru a fost cerut în scris de către minimum trei cetăţeni cu drept de vot, o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

„Sunt sute de sate şi comune în care nu sunt ONG-uri care să ceară dezbateri publice pe lucruri care sunt importante pentru acele comunităţi. De aceea, implicarea cetăţenilor în actele decizionale ale administraţiei publice, prin informarea acestora asupra proiectelor supuse dezbaterii şi prin accesul acestora în cadrul şedinţelor de consultare publică, reprezintă un act necesar în dezvoltarea societăţii”, a explicat senatoarea Silvia Dinică.

Sursa citată mai precizează că, în acest moment, autorităţile publice trebuie să organizeze consultări publice pentru actele normative importante din administraţiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.

„Părerile cetăţenilor trebuie să conteze! Dacă trei cetăţeni cu drept de vot pot cere o dezbatere publică pentru proiectele importante pentru comunitate, va creşte şi dorinţa de implicare în viaţa propriei comunităţi, luând parte la deciziile importante”, a explicat senatorul USR Remus Negoi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.