Mai multe organizaţii civice cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările la Legea Educaţiei, făcând referire la eliminarea limitării numărului de mandate ale rectorilor universităţilor, lucru care poate transforma sistemul de învăţământ superior ”într-o zonă gri a comisioanelor politice şi a posibilelor abuzuri de putere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grupurile civice semnatare atrag atenţia opiniei publice şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la Art. 213 din L159/2019 (propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul educaţiei), adoptată de Senatul României, cameră decizională, şi trimisă la promulgare. Susţinem poziţia Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, ANOSR, şi solicităm Preşedintelui României, dl. Klaus Iohannis, să nu promulge acest act normativ, întrucât, prin modificările aduse documentului în Parlamentul României, se aduc mari deservicii sistemului educaţional românesc”, au transmis, printr-un comunicat de presă, Aradul Civic, Corupţia ucide, Forum Apulum, Geeks For Democracy, Asociaţia Platforma România 100, REZISTENŢA, Umbrela Anticorupţie Cluj, Vă vedem din Sibiu şi VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie.

Potrivit semnatarilor documentului, modificarea adusă articolului 213 de către Senatorul PSD Pop Liviu Marian elimină limitările de timp ale mandatelor rectorilor şi ”deschide calea ca aceştia să poată ocupa această funcţie pe termen nedefinit”.

”Corelat cu faptul că decanii facultăţilor sunt aleşi de către rectori, modificarea legislativă de ieri contribuie la transformarea sistemului de învăţământ superior în zonă gri a comisioanelor politice şi posibilelor abuzuri de putere. Pentru exemplificarea relaţiilor strânse dintre puterea politică şi cea academică reamintim nume ca Tudorel Toader, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie sau Sorin Cîmpeanu”, au mai transmis grupurile civice.

Semnatarii documentului afirmă că unul din trei studenţi români renunţă la studii în timpul facultăţii şi o mare parte dintre cei cu rezultate bune aleg să meargă să studieze în străinătate.

”Progresul societăţii are nevoie de specialişti şi depinde de un sistem de învăţământ centrat pe student, pe calitate şi pe internaţionalizare. Universităţile româneşti trebuie să fie spaţii ale inovaţiei, cercetării şi excelenţei nu feude încremenite sub conducerea unor grupuri de interese stabile consolidate prin relaţii pe termen lung de afaceri sau de clan”, se mai arată în comunicat.

ANOSR a cerut, de asmenea, preşedintelui să nu promulge modificările la Legea Educaţiei, afirmând că ”arogarea unei funcţii de conducere fundamentală pentru instituţiile de învăţământ superior pe durată nelimitată direcţionează unilateral educaţia spre totalitarism universitar”.

”ANOSR consideră că astfel de imersiuni complet neconstituţionale ale puterii legislative, prin intervenţii anarhice şi pur politice, vulnerabilizează democraţia. Interesele existente produc mutaţii în axul actului educaţional, astfel încât acesta pare mai adesea că gravitează în jurul calităţii sociale a persoanei, decât în jurul dezvoltării constante a învăţământului universitar. Având în vedere toate aceste aspecte semnalate, considerăm că intrarea în vigoare a proiectului de lege nr. 159/2019 în prezenta lui formă lezează exigenţa pe care funcţia de rector ar trebui să o garanteze. Astfel, solicităm Preşedintelui României să nu promulge actul normativ sub forma actuală şi să formuleze o cerere de reexaminare a acestui act normativ pe care să o înainteze Parlamentului României”, a transmis ANOSR.

Senatul a adoptat, în şedinţa de luni, cu 73 de voturi ”pentru” şi 34 de abţineri Legea 159/2019, depusă de UDMR care prevede modificarea şi completarea a unor acte normative în domeniul educaţiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.