Întâmpinarea formulată de Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul este de fapt o contestaţie, care nu poate fi soluţionată, potrivit legii, de Biroul Electoral, şi, în plus, formaţiunii politice i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral, lipsa de diligenţă a acestora neputând fi imputată Biroului Circumscripţiei Electorale Nr. 1 – Sector 1, se arată în motivarea deciziei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Electoral arată că legea instituie o garanţie suplimentară, posibilitatea partidelor politice care participă la alegeri şi nu au reprezentant în Biroul Electoral al Secţiilor de votare de a participa la numărarea voturilor, operaţiune cu privire la care delegaţii pot formula întâmpinări prin care să arate care sunt motivele de nelegalitate care lovesc această operaţiune, iar împotriva soluţiei date se poate formula contestaţie.

„Contestaţiile cu privire la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare vizează chiar soluţionarea întâmpinărilor adresate acestora”, se arată în motivarea prezentată deDigi 24.

În ceea ce priveşte lipsa delegaţiilor Partidului Uniunea Salvaţi Bucureştiul, Biroul arată că a aprobat toţi delegaţii propuşi de formaţiunea politică, inclusiv pentru secţiile de votare nr. 7, 9, 13, 88, 111, 145, iar în secţiile nr. 5, 16, 24, 27, 31, 146, 151, 152 USB a avut membri în biroul electoral al secţiei de votare.

Biroul mai reţine că renumărarea voturilor în integralitatea lor din mai multe secţii de votare nu are un temei legal, respectiv Legea 115/2015 nu prevede această soluţie tocmai pentru că a lăsat deschisă calea delegaţilor de a formula întâmpinare prin care să arate aspecte punctuale ce privesc nerespectarea legii.

Biroul mai reţine că Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul invocă motive prezumtive de nelegalitate, fără a arăta în mod concret care sunt acestea, invocând anumite date statistice fără însă a observa din datele statistice publice că au existat secţii de votare în care Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul a avut mult mai multe voturi exprimate faţă de candidatul Alianţri PSD+UNPR după cum în multe secţii de votare candidatul Alianţei PSD+UNPR a avut mai multe voturi faţă de candidatul USB.

„Biroul reţine că aspectele învederate de Partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul nu sunt de natură a răsturna garanţiile instituite de Legea 115/2015 enumerând printre acestea: desemnarea preşedinţilor secţiilor de votare şi a locţiitorilor din rândul experţilor electorali, persoane neafiliate politic, desemnarea membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din partea partidelor politice şi posibilitatea delegaţilor partidelor politice care nu au membri în biroul electoral al secţiilor de votare şi participă la alegeri de a asista la numărarea voturilor, la desfăşurarea operaţiunilor de votare şi la numărarea voturilor pot participa observatori interni şi internaţionali acreditaţi, posibilitatea candidaţilor de a participa la numărarea voturilor (art. 30 alin. 2 şi 4, 93 alin.1 lit.g şi alin.2 din Legea 115/2015)”, se arată în motivare.

Biroul constată că Partidul Uniunea Salavţi Bucureştiul nu a reprezentat niciun temei concret din care să rezulte conivenţa tuturor membrilor şi persoanelor implicate în procesul electoral sau de natură să înfrângă toate garanţiile instituite de lege.

USB a depus marţi o întâmpinare la Biroul Elector al Sectorului 1, cerând renumărarea voturilor în 18 secţii de votare. Solicitarea a fost respinsă. Candidatul USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a susţinut că decizia a fost tergiversată şi a reluat argumentul conform căruia în unele dintre secţiile vizate, scorul ei a fost mai mic decât cel obţinut de lista consilierilor locali, unde ea era prima pe listă. Liderul Uniunii Salvaţi Bucureştiul Nicuşor Dan a declarat, miercuri, pentru News.ro, că va ataca îninstanţă decizia Biroului Electoral de sector. Nicuşor Dan şi Clotilde Armand au anunţat o conferinţă de presă la ora 15.00.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.