Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă marţi, la Parlament, anunţul fiind făcut de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, în prezenţa liderilor opoziţiei. Moţunea este semnată de 237 de parlamentari, printre care şi de deputaţi ai minorităţilor naţionale, de patru ai PSD şi de un deputat independent. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirmă că a fost stabilită şedinţa Biroului permanent reunit imediat după depunerea moţiunii de cenzură pentru că social-democraţii au înţeles că ”este o grabă de a scăpa această ţară de PSD-işti pesedişti şi de acest Guvern”. ”Este o mascaradă”, a afirmat Marcel Ciolacu, precizând că zilele din săptămână sunt constituţionale, nu lucrătoare sau nelucrătoare. Reacţia vine după ce Opoziţia a acuzat Puterea că vrea să dezbată moţiunea ”noaptea ca hoţii”. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, spune că opoziţia a reuşit să dejoace planul malefic al PSD, şi anume de a citi moţiunea de cenzură "noaptea, ca hoţii". Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, marţi seară, că moţiunea de cenzură ar urma să fie votată sâmbătă. "Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceţi oamenii...Eu încă aştept să văd formula de guvern cu care vreţi să veniţi", i-a spus el unui reprezentant al PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Turcan: Opoziţia a reuşit să dejoace planul malefic sau cu profil infracţional al celor din PSD, şi anume de a citi moţiunea noaptea, ca hoţii
CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Eu am crezut că este o grabă de a scăpa această ţară de PSD-işti şi de acest Guvern şi am constatat că cele cinci partide au lipsit de la şedinţa Biroului permanent reunit; este o mascaradă

UPDATE - Fifor anunţă că moţiunea de cenzură va fi votată sâmbătă: Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceţi oamenii

"Parlamentarii PSD care votează la moţiune pleacă din partid. (...) Sâmbătă, e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceţi oamenii...Eu încă aştept să văd formula de guvern cu care vreţi să veniţi", a spus, marţi seară, într-o emisiune la Antena 3, Mihai Fifor, adresându-i-se unui reprezentant liberal.

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă a fost depusă marţi, la Parlament, anunţul fiind făcut de liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, în prezenţa liderilor opoziţiei. Moţunea este semnată de 237 de parlamentari, printre care şi de deputaţi ai minorităţilor naţionale, de patru ai PSD şi de un deputat independent.

”Am depus moţiunea de cenzură intitulată Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă! Moţiunea este semnată de 237 de parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România, ALDE, 2 deputaţi ai minorităţilor naţionale, 4 parlamentari PSD şi un deputat independent. Pentru toată aroganţa, pentru toată incompetenţa şi toată răutatea cu care au guvernat, votul pentru căderea acestui guvern profund anti-naţional este un act necesar din partea oricărui parlamentar de bună-credinţă. Semnăturile confirmă angajamentul unei majorităţi parlamentare pentru demiterea acestui guvern”, a declarat Raluca Turcan.

TEXTUL MOŢIUNII

Potrivit acesteia, ”Guvernul PSD face eforturi disperate şi presiuni de tot felul ca să-i întoarcă din drum pe unii semnatari ai moţiunii”.

”Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale. Ceasul nu mai poate fi dat înapoi.  Este pentru toată lumea un test de caracter si loialitate faţă de români. Este ori, ori! Cu fiecare oră, cu fiecare zi care trece, menţinerea Guvernului Dăncilă face un rău tot mai mare României. Guvernează în haos, ilegitim şi imoral, cu o incompetenţă ce face ravagii. Cinic vorbind, politicianist vorbind, poate unora le-ar conveni ca guvernul Dăncilă să supravieţuiască aşa cum e el astăzi, ca vai de el. Dar costurile pentru ţară şi pentru nivelul de trai al românilor vor fi tot mai mari. Interesele ţării trebuie să primeze. Şi interesele României dictează plecarea urgentă a celui mai prost guvern din istoria ţării. Acum se aleg apele. Acum se vede cine este om politic şi om de stat adevărat şi cine politruc fariseu”, a mai spus Turcan.
Aceasta acuză puterea că vrea să impună citirea moţiunii ”noaptea, ca hoţii”, pentru a fi votată într-o zi nelucrătoare.

”Trebuie să ştim dacă PSD are sau nu majoritate în Parlament. Criza guvernamentală trebuie soluţionată. Există semnături suficiente pentru a alcătui o nouă majoritate în Parlament, rămâne ca acest lucru să fie dovedit la votul moţiunii de cenzură”, a declarat, la rândul său, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

UDMR a semnat şi va vota moţiunea, a adăugat senatorul UDMR.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Votul este secret, cu bile.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.