Deputatul USR Monica Berescu cere, într-o scrisoare deschisă, explicaţii de la şeful statului, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, privind menţinerea sprijinului politic de către liberali pentru Mihai Chirica şi Costel Alexe, cercetaţi în mai multe dosare penale. Totodată, parlamentarul USR aminteşte că preşedintele Klaus Iohannis a declarat în 2021 că persoanele urmărite penal trebuie să se suspende din funcţiile publice, până când se clarifică situaţia acestora, dar la Iaşi, edilul Mihai Chirica şi şeful Consiliului Judeţean, Costel Alexe, sunt în continuare în funcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monica Berescu afirmă, în scrisoarea deschisă adresată, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi liderului PNL Iaşi, Alexandru Muraru, că "PNL a girat o echipă de politicieni penali, în fruntea primăriei şi a judeţului Iaşi" şi că Mihai Chirica şi Costel Alexe se întrec pentru "titlul de cel mai corupt membru PNL Iaşi".

"Astăzi, emblemele PNL Iaşi, edilul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, sunt suspectaţi de numeroase încălcări ale legii în 10 dosare penale, deschise de către DIICOT şi DNA. Costel Alexe este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare în timpul mandatului său de ministru al Mediului. Acum, procurorii anticorupţie l-au acuzat pe preşedintele CJ Iaşi pentru abuz în serviciu în dosarul "Baba - Alexe", unde Costel Alexe l-a numit pe Vlad Baba ca director interimar al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici" Iaşi, chiar dacă acesta nu îndeplinea condiţiile legale de ocupare a acestei funcţii de conducere. La doi ani după alegerile locale, judeţul Iaşi este condus de o persoană judecată pentru corupţie şi pentru abuz în serviciu. Mihai Chirica, membru PNL şi primarul reşedinţei de judeţ a fost trimis în judecată în două dintre dintre cele şapte dosare penale în care este anchetat sau are calitatea de suspect. Acuzaţiile aduse în aceste dosare sunt de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, trafic de influenţă, apartenenţa la un grup infracţional organizat şi spălare de bani", susţine deputatul USR.

Totodată, parlamentarul USR consideră că liderii naţionali şi locali ai PNL trebuie să explice de ce PNL continuă să îi sprijine pe Costel Alexe şi Mihai Chirica.

"Organizaţia judeţeană liberală s-a transformat în gaşca penalilor? (...) Vă adresez această scrisoare deschisă pentru a întreba public dacă PNL menţine sprijinul politic pentru cei doi inculpaţi, având în vedere numărul deosebit de mare de dosare penale în care sunt implicaţi. Înainte să răspundeţi vă reamintesc că preşedintele Iohannis a declarat în 2021 că persoanele urmărite penal trebuie să se suspende din funcţiile publice, până când se clarifică situaţia acestora. În traducere liberă, afirmaţia spune că Mihai Chirica şi Costel Alexe ar trebui să-şi dea demisia, atunci când sunt trimişi în judecată în dosare penale şi să îşi demonstreze nevinovăţia fără să ocupe o funcţie de demnitate publică", afirmă Monica Berescu.

De asemenea, deputatul USR întreabă dacă validarea în funcţiile publice pentru persoanele anchetate penal este în acord cu valorile liberale moştenite de la fondatorii partidului.

"Opinia publică poate considera lipsa unui răspuns sau păstrarea sprijinului politic pentru domnii Chirica şi Alexe drept o susţinere tacită a PNL pentru persoanele cercetate penal", se mai arată în scrisoarea deschisă adresată de către deputatul USR preşedintelui ţării, premierului şi liderului ieşean al PNL.

Atât primarul Mihai Chirica, cât şi şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, sunt cercetaţi în mai multe dosare penale. Chirica şi Alexe au renunţat la funcţiile politice deţinute în cadrul PNL, rămânând simpli membri, dar au anunţat că nu vor demisiona din funcţiile administrative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.