Reprezentanţii USR-PLUS anunţă că au fost adoptate două modificări la Legea 544/2001 care prevăd publicarea cererilor primite de la cetăţeni şi răspunsurile pe site-urile instituţiilor şi transparentizarea tuturor contractelor publice şi actele adiţionale încheiate cu furnizorii. Modificările au fost adoptate în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În primul rând, este vorba despre proiectul depus de deputatul Claudiu Năsui (PL-x nr. 529/2020) care propune crearea unui registru public electronic, pe site-ul fiecărei instituţii de stat, în care să fie incluse cererile de informaţii pe Legea 544 şi răspunsurile la ele.
 
Necesitatea modificării este dată de faptul că, în practică, instituţiile publice refuză în mod abuziv să furnizeze informaţii sau oferă documente re-scanate, deşi accesul cetăţenilor la informaţii trebuie să fie facil şi datele utilizabile în mod real.
 
În plus, au fost adoptate amendamentele depuse de deputatul Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, care prevăd:
 
1) Autorităţile sau instituţiile publice au obligaţia să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informaţiile de interes public solicitările scrise înregistrate conform art. 6 în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acestora.
 
2) Autorităţile sau instituţiile publice au obligaţia să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informaţiile de interes public răspunsurile emise conform art. 7 în termen de cel mult 15 zile de la data emiterii acestora. Răspunsurile vor fi publicate în acelaşi format ca cele comunicate.
 
„Este un pas uriaş în transparentizarea accesului la informaţii publice. Odată publicate informaţiile pe site-urile instituţiilor, cetăţenii vor găsi atât întrebările adresate de alte persoane cât şi răspunsurile instituţiilor, astfel se vor reduce multe solicitări. În forma adoptată de astăzi, toate instituţiile au obligaţia de a face publice solicitările şi răspunsurile în 15 zile. Propunerea este o normalitate într-un stat european democratic care militează pentru creşterea încrederii cetăţenilor în instituţii. Asta facem, vrem ca transparenţa să ghideze activitatea instituţiilor publice şi, în consecinţă, să simplificăm viaţa românilor”, transmite deputatul Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, potrivit unui comunicat de presă al USR-PLUS.
 
Al doilea proiect adoptat, marţi, în Comisia pentru cultură, care modifică Legea 544/2001 este iniţiat de deputatul Cosette Chichirău, (Pl-x nr. 329/2018) şi prevede obligativitatea autorităţilor de a publica toate contractele publice şi actele adiţionale încheiate cu furnizori, cu scopul de a spori transparenţa procesului de alocare a resurselor şi permiţând accesul la informaţii al cetăţenilor.
 
Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o nouă literă e, cu următorul cuprins: 
 
e) Contractele de achiziţie publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări şi contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituţia publică este parte, precum şi actele subsecvente acestor contracte. 
 
„Scopul proiectului este de a reduce corupţia. În toate ţările în care contractele pe bani publici sunt publicate din oficiu, costurile cu achiziţiile sunt mai mici, iar la licitaţii participă şi companii din economia reală, nu doar firmele de casă ale politicienilor. În România, vedem deseori că achiziţiile publice sunt învăluite în mister, contractele sunt supraevaluate sau fictive, ori vedem lucrări supraevaluate sau inexistente, conflicte de interese, sau studii de fezabilitate refăcute nejustificat. Modificarea adoptată astăzi aduce transparenţă în cheltuirea banului public. Am promis că vom transparentiza modul în care lucrează instituţiile şi asta facem.”, a precizat deputata Cosette Chichirău, iniţiatoarea modificării legislative, conform sursei citate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.