Mircea Dobre a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Turismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre principalele subiecte de discuţii a fost situaţia birourilor de promovare turistică externă.

Ministerul Turismului a decis în urmă cu două luni să desfiinţeze birourile externe de promovare, motivând nereguli descoperite de Curtea de Conturi a României. 

”Pentru rezolvarea acestei situaţii, voi chema corpul de control al premierului pentru închiderea acestor birouri de promovare externă. Voi cere control de la corpul de control al premierului României, să vină şi să închidem aceste birouri. Eu am spus că sunt anumite probleme. Şi pentru că sunt şi voci pro şi contro, noi o să punem acest control pe masă. Noi o să îl cerem, o să facem adresă, să facă aceste controale pe baza documentelor pe care le primim de la dânşii” a spus Dobre, la ieşirea de la audierile din comisiile de specialitate reunite din Parlament.

Patronatele din turism şi reprezentanţi ai sectorului au criticat această măsură, motivând că măsura va avea efecte negative şi că nu au existat consultări înainte.

Câţiva dintre cei opt şefi ai birourilor de promovare externă şi-au dat deja demisia, a menţionat ministrul, fără a preciza despre câte persoane este vorba.

”Vrem să vedem ce s-a întâmplat cu cheltuirea banilor publici, în primul rând ”, a afirmat Dobre, precizând că acest control va fi făcut împreună cu corpul de control al Ministerului Turismului.

Birourile externe de promovare vor fi redeschise după ce se reglementează noţiunea de ”ataşat în turism”, când vor demara concursurile pentru posturile respective, angajaţi care vor avea statut diplomatic, susţine ministrul.

În ceea ce priveşte proiectul privind acordarea voucherele de vacanţă pentru bugetari, acesta se află în avizare la Ministerul Finanţelor, urmând ca săptămâna viitoare oficialii Ministerului Turismului să discute cu ministrul de Finanţe pentru a accelera introducerea acestora.

”Ideea este în felul următor, ele intră în vigoare de la 1 iulie, fără doar şi poate, pentru că prorogarea termenului, pe Ordonanţa 8/2009, modificată în 2014, se termină pe 30 iunie 2017. De la 1 iulie, dacă cineva şi-a prevăzut în buget, la începutul anului, în fila bugetară, vouchere de vacanţă, le poate acorda, are temeiul legal. Ceea ce ne dorim noi să facem este să instituim o anumită obligativitate, în aşa fel încât anul acesta să se dea vouchere de vacanţă”, a precizat Dobre.

El spune că la rectificarea bugetară, ”cine poate să le introducă în fila bugetară poate să dea aceste vouchere de vacanţă”, care vor fi tipărite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.