Mircea Geoană a declarat marţi, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că demersul Parlamentului în acest caz reprezintă „un act de igienă democratică”, în condiţiile în care rezultatul scrutinului arată că a fost o încercare de perpetuare „a unui sistem de forţă, de şantaj şi de corupţie politică” .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am răspuns cu promptitudine invitaţiei şi solicitării dumneavoastră. Sunt conştient de constrângerile şi obligaţiile care revin oricărui cetăţean care este chemat în faţa Parlamentului pentru a clarifica adevărul şi întregul adevăr care stă la dispoziţia fiecăruia dintre noi, în speţă în calitatea mea de protagonist - unul din protagoniştii alegerilor din 2009. Este regretabil că au trebuit sa treacă atât de mulţi ani ca un astfel de demers să fie făcut (...) Au trebuit să apară elemente circumstanţiale recente pentru a declanşa acest mecanism democratic. Consider că aceasta comisie reprezintă mai mult decât un simplu gest politic sau de reparaţie istorică. Dincolo de persoane sau de politică, cred că este un act de igienă democratică şi o investiţie într-un viitor mai bun pentru România şi pentru români", a afirmat Mircea Geoană.

El a mai spus că rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2009 arată că a fost „o încercare de perpetuare a unui sistem de forţă, de putere, de şantaj şi de corupţie politică”.

„În opinia mea, şi este o opinie în care elemente subiective şi obiective se conjugă, cred că putem spune că există suspiciuni rezonabile pentru existenţa unor elemente constituite a unui efort deliberat şi conjugat coordonat de la cel mai înalt nivel al statului român de influenţare a alegerilor din 2009. Este vorba de o încercare de perpetuare a unui sistem de forţă, de putere, de şantaj, şi corupţie politică şi economică, cu consecinţe grave asupra stării generale a naţiunii şi a intereselor generale ale cetăţenilor României”, a subliniat candidatul la alegerile prezidenţiale din 2009.

Geoană a ţinut să precizeze că „acţiunea din 2009 a avut un caracter inter-instituţional şi transpartinic, încolonând sub o comandă unică conducători obedienţi, nu instituţii in ansamblul lor, veleitari din politică, carierişti sau persoane şantajabile din zonele cheie ale sistemului politic şi administrativ al ţării”.

„Vorbim de persoane şi nu de instituţii (...) Mandatul 2009 - 2014 a fost imoral, antidemocratic şi antinaţional", a completat Mircea Geoană. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.