Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în cadrul conferinţei „Viziune, inovare, transformare”, găzduită de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea că avem nevoie, la vârful statului, de o gândire independentă cu adevărat de jocurile mici partizane, conectată profund la marile transformări ale lumii libere şi dependentă exclusiv de marile interese naţionale ale ţării. El a mai spus că devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele şi este în faliment. Depinde doar ne noi să ne câştigăm demnitatea. Depinde doar de noi să jucăm rolul pe care îl merităm, a completat Geoană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”Viitorul României a intrat în criză de timp. De zeci de ani pluteşte în ceaţă, se împleticeşte în vorbele unor politicieni şi atât. Viitorul României trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen redus. Trebuie cântărit inginereşte, cu rigla, balanţa şi compasul, cu aparatură aplicată, cu luciditate şi cu o bună cunoaştere a materiei”, a spus Mircea Geoană. 

Mircea Geoană a arătat că ”România are nevoie, ca de aer, de un nou model economic şi de un contract social şi democratic adecvat vremurilor de astăzi. De o regândire a relaţiei între Bucureşti şi restul ţării, între autorităţiile centrale şi teritoriu, între noi şi Europa”.

”România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre  tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei. Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Nu a ştiut să valorifice această oportunitate uriaşă de a fi parte a Uniunii Europene. Şi atunci, devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele. Aşa cum este construit, nu poate mai mult. Este în faliment. Depinde doar ne noi să ne câştigăm demnitatea. Depinde doar de noi să jucăm rolul pe care îl merităm, potrivit dimensiunii, talentului şi muncii milioanelor de români care trăiesc şi muncesc în România şi în ţările Uniunii Europene. Depinde doar de noi să fim prosperi şi liberi. Depinde doar de noi să refacem sistemul politic pe baze noi, să reorganizăm statul pentru a oferi cetăţenilor trei lucruri simple: siguranţă, sentimentul demnităţii acasă şi în lume şi, mai ales, încrederea că, dacă muncesc cinstit, pot avea o viaţă bună în România”, a arătat Geoană.

El a menţionat că, pentru toate acestea, ”avem nevoie de un nou sistem politic în care relaţiile clientelare să fie eliminate definitiv”.

”Avem nevoie, la vârful statului, de o gândire independentă cu adevărat de jocurile mici partizane, conectată profund la marile transformări ale lumii libere şi dependentă exclusiv de marile interese naţionale ale ţării. Am ajuns la un punct critic. Pe care, dacă elitele politice nu îl înţeleg, românii, toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic. Iar în disperare de cauză, vedem că prea mulţi români dezamăgiţi şi fără speranţă caută deja soluţii acolo unde nu există decât populism şi ură”, a adăugat el. 

Mircea Geoană a precizat că ”2024 va fi anul în care ceasurile politice ale României, ale Europei şi ale Americii se vor resincroniza”.

”Un nou lung ciclu politic, economic şi strategic e pe cale să înceapă. De la Marea Unire şi până la integrarea euroatlantică, România a ştiut să-şi urmărească proiectul naţional, să profite de şocurile geostrategice şi să-şi unească toate energiile pozitive în momentele cheie ale istoriei naţionale. Sunt convins că vom reuşi şi de această dată.”, a spus el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.