Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus la Ministerul Transporturilor, anunţă că a sesizat Inspecţia Judiciară privind "abaterile disciplinare" ale procurorilor de la Parchetul General care fac cercetări în două dosare privind gestionarea fondurilor partidului. El susţine că procurorii care fac urmărirea penală, şi procurorul şef al Biroului de informare şi relaţii publice din PICCJ "au încălcat grav secretul deliberării sau confidenţialitatea lucrărilor care au acest caracter", întrucât au comunicat jurnaliştilor informaţii despre anchete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară cu privire la "abaterile disciplinare" săvârşite de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) care fac cercetări în două cauze penale privind gestionarea fondurilor partidului.

"Potrivit sesizării depuse, procurorii care efectuează urmărirea penală, precum şi Procurorul Şef al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul PICCJ au încălcat grav secretul deliberării sau confidenţialitatea lucrărilor care au acest caracter, fără a servi interesul public ce ar fi justificat un demers de comunicare", scrie într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

Drăghici a reclamat "tratamentul selectiv" pe care îl manifestă procurorii cu privire la clarificările solicitate în legătură cu cercetările efectuate.

"Procurorii au răspuns imediat unor jurnalişti arătând că eu aş fi vizat de verificări în două dosare. În schimb, eu, care se pare că sunt vizat direct în aceste două cauze, nu am primit încă un răspuns de la PÎCCJ, deşi în urmă cu câteva săptămâni am solicitat procurorilor să îmi spună ce calitate am în anchetă şi în ce stadiu se află cercetările. Prin această manieră selectivă de informare şi fără a face clarificările necesare, se induce deliberat suspiciunea unei vinovăţii, fără a mi se da şansa de a mă apăra", a declarat Mircea Drăghici, citat în comunicat.

El susţine că toate controalele financiare făcute până în prezent de Curtea de Conturi şi Autoritatea Electorală Permanentă au certificat în repetate rânduri că PSD a respectat întru totul legislaţia finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Conform sursei citate, în lipsa unei nereguli semnalată de Autoritatea Electorală Permanentă, autosesizarea PICCJ cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile unui partid politic reprezintă "o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat".

"În toate statele Uniunii Europene, ca şi în România, legislaţia în materia finanţării partidelor politice asigură transparenţa în cheltuirea fondurilor partidelor, dar în acelaşi timp impune limite stricte pentru prevenirea unor ingerinţe disproporţionate din partea parchetelor, ce ar putea fi catalogate ca mijloace de presiune politică. Din acest motiv, în ţările europene, intervenţia procurorilor poate avea loc doar în urma sesizării unei autorităţi independente, de genul Autorităţii Electorale Permanente din România", a precizat trezorierul PSD.

Trezorierul PSD Mircea Drăghici, propus la Ministerul Transporturilor, apare în două dosare aflate la Parchetul General. 

Parchetul General a transmis, în 28 noiembrie, după ce în presă au apărut acuzaţii legate de modul în care Mircea Drăghici ar fi cheltuit în interes propriu banii primiţi de partid ca subvenţie de la stat, că numele acestuia apare în două dosare aflate la Parchetul ICCJ, unul dintre acestea pornind tocmai de la dezvăluirile din presă.

"Referitor la informaţiile apărute în presă cu privire la un presupus dosar penal deschis pe numele meu la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precizez că până în prezent nu am fost informat oficial şi nu am cunoştinţă despre existenţa unei astfel de anchete. În condiţiile date există două posibilităţi: ori totul este o ştire falsă, cum au fost şi zvonurile apărute în spaţiul public privind modul în care am gestionat banii PSD, ori există o astfel de cercetare şi este foarte grav că PÎCCJ pare a avea o agendă politică şi dă astfel de informaţii pe surse, chiar în contextul numirii mele în Guvernul României", scria Drăghici pe Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.