Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a răspuns, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, criticilor aduse de ONG-uri Ordonanţei cloud-ului guvernamental, afirmând că în varianta finală a Ordonanţei este un articol special pentru protecţia datelor, că nu are date noi, iar derviciile nu vor avea acces la date, ci doar vor asigura doar securitatea cibernetică. El a mai spus că de asemenea va exista o aplicaţie prin care cetăţenii vor fi notificaţi atunci când cineva le accesează datelor sau le prelucrează. Ministrul a semnat, în emisiune, prin semnătură electronică, contractul de finanţare dintre Ministerul Cercetării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi Cyberint, pentru implementarea acestui proiect, un jalon care trebuia îndeplinit până mâine, 1 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Cercetării şi Digitalizării a afirmat despre criticile aduse OUG-ului care reglementează cloud-ul guvernamental, că ”respectă foarte mult ceea ce spune societatea civilă”.

”Am avut o dezbatere foarte vie acum câteva săptămâni, au fost mai multe versiuni pe această Ordonanţă a cloud-ului guvernamental, ea nu este o idee nouă, aşa a fost gândită, şi termenele din PNRR impun reglementarea prin Ordonanţă, care va ajunge şi în Parlament”, a arătat Burduja.

Ministrul Digitalizării a spus au fost trei versiuni ale acestui act normativ, iar a treia variantă ”a fost unanim apreciată de mediul privat şi de o bună parte a ong-urilor care le-au spus în privat că sunt mulţumite de ce este trecut acolo”.

”Avem un articol special pentru protecţia datelor, acest cloud guvernamental nu are date noi, se bazează pe datele pe care statul român deja le are. În al doilea rând, avem un mecanism special de protecţia a datelor şi de jurnalizare a accesului la date. Nu l-am invetat noi, l-au făcut alte state care au un cloud guvernamental. De asemenea, o aplicaţie prin care cetăţenii vor fi notificaţi atunci când cineva le accesează datelor sau le prelucrează şi vor ştii ce instituţie a făcut asta, când a făcut şi cu ce motiv, care este baza legală. Este un sistem mult mai transparent decât cel actual, în care bazele de date zac pe nişte servere”, a arătat ministrul.

Sebastian Burduja a afirmat că ţine foarte mult la protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, iar românii trebuie să aibă încredere în acest proiect. ”Orice program de transformarea digitală, nu doar în România, în orice stat, implică un efort din partea întregii societăţi şi se bazează pe această monedă, încrederea”, a spus el.

Despre critica adusă de ONG-uri privind adoptarea legii prin Ordonanţă, Sebastian Burduja a spus că, în termenele asumate nu se putea face prin lege”. ”În paralel, noi astăzi mai avem un alt jalon de îndeplinit, semnarea contractului de finanţare dintre Ministerul Cercetării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi Cyberint, pentru implementarea acestui proiect. (..) Sunt convins că ne încadrăm”, a mai afirmat Burduja. Ministrul Digitalizării a ţinut să precizeze că Ordonanţa ”nu aduce atinge drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.

Despre critica privind implicarea serviciilor în acest proiect, Sebastian Burduja a afirmat că ”rolurile entităţilor sunt foarte bine reglementate, în textul Ordonanţei”. ”Serviciile de informaţii nu vor avea acces la date în sine ci pur şi simplu vor asigura securitatea cibernetică a sistemului, pentru că aşa este legea. Ca să nu fure datele românilor alte entităţi statale sau nonstatale, trebuie să avem o protecţie în securitatea cibernetică, care e asigurată de Cyberint, o unitate a SRI”, a afirmat el.

Sebastian Burduja a mai spus că ordonanţa a fost şi foarte avizată, pentru că a avut vreo 28 de avize.

”Nu ştiu un act normativ de tipul unei ordonanţe care să fi avut atât de multe avize, de la toate ministerele, agenţiile şi Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social şi CSAT” a arătat el.

”Eu am încredere că Avocatul Poporului va ţine cont de toate aceste măsuri de siguranţă pe care le-am prevăzut în Ordonanţă şi faptul că acest clound nu aduce nimic nou”, a mai spus ministrul.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat, joi, Avocatului Poporului Renate Weber să evalueze oportunitatea contestării la CCR a ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri pentru adoptarea sistemului de guvernanţă a Platformei de Cloud Guvernamental, precum şi pentru stabilirea cadrului legal de organizare şi funcţionare a infrastructurilor informatice şi a serviciilor de tip cloud în procesul de transformare digitală.

Acest act normativ, OUG 89/2022, ridică, din punctul nostru de vedere, probleme cu privire la modul şi felul în care a fost reglementat un domeniu care prin esenţa lui presupune prelucrarea pe scară largă de date personale, inclusiv date din categorii speciale, precizează sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.