PSD i-a reproşat luni ministrului Sănătăţii, care a fostt în Parlament pentru a prezenta situaţia siatemului sanitar în contextul epidemiei de COVID-19, că ia decizii după ureche, în timp ce PNL a acuzat PSD că îi pare rău că, deşi am început în aceeaşi situaţie cu Spania, România are un număr mult mai mic de decese. USR şi UDMR au propus deschiderea ambulatoriilor spitalelor, reprezentanţii UDMR afirmând că în ziua de azi, dacă nu ai coronavirus, nu exişti ca pacient. Nicolae Bănicioiu (Pro România) şi Varujan Vosganian (ALDE) au declarat că analiza tărilor din jur arată că România stă cel mai prost în ceea ce priveşte gestionarea epidemiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 Daniel Suciu (PSD) îi reproşează ministrului Sănătăţii că ia decizii ”după ureche”
Principalele declaraţii
-  Calitatea de ministru a eclipsat calitatea de medic, iar în unele locuri şi-a şi bătut joc de ea. A fost evident pentru opinia publică că aţi intrat într-un joc politic murdar. 
- L-aţi făcut pe domnul Streinu Cercel să plătească pentru prostia pe care aţi spus-o dumneavoastră. 
- Aţi minţit, nu a fost niciun experiment în Franţa
- Până astăzi nu am văzut niciun criteriu, nicio regulă, niciun indicator care să fundamenteze această decizie. Înlocuiţi nişte restricţii cu altele şi vă întreb pe ce vă bazaţi când luaţi aceste decizii. 
- Cum respectaţi jurământul de medic, dacă luaţi decizii după ureche?
- Nu ştiţi, domnilor guvernanţi, nici în ziua de astăzi câţi pacienţi au fost infectaţi, nu ştiţi câţi români au fost testaţi.
- În realitate, avem o singură certiudine: că nu ştim nimic. Ştim că din 15 mai se propune o relaxare a măsurilor, dar nu ştim dacă suntem pregătiţi. 
- Testaţi! Mu vă mai prefaceţi că ne daţi cifre oficiale care sună foarte bine. Suntem în continuare ţara cu cei mai puţini oameni testaţi şi vreţi să relaxaţi măsurile.
 
Florin Roman, către parlamentarii PSD:  Vă doare că, deşi am început în aceeaşi situaţie cu Spania, România are un număr mult mai mic de decese. 
 
- Nu vă susţinem doar noi, domnule ministru, ci şi 70% dintre români. Aceştia spun că aţi făcut ce trebuie. Lor trebuie să văă adresaţi. 
 
- Ştiu că v-ar fi prins bine cele opt spitale regiolane promise de PSD, chiar şi acel spital republican promis de PSD. Din păcate, au rămas doar cifre mincinoase, demagogice. 
 
- Vreau să cred că se poate. 
- PNL a reuşit deja să semneze pentru 2 spitale regiolane – ceea ce nu aţi făcut 4 ani – iar românii se vor uita. 
- Ar fi fost mai uşor când aţi preluat acest mandat dacă nu aţi fi găsit stocuri zero, este poate şi motivul pentru care am avut îmbolnăviri în rândul meidcilor la începurt 
- Ultimii miniştri ai sănătăţii de la PSD s-au ocupat de orice altceva decât de sănătate – unul e trimis în judecată entru luare de mită, altul s-a ascuns în Parlament de o anchetă a celor care se ocupă de incompatibilităţi. 
- V-am auzit de multe ori spunând, domnilor colegi, că PNL dă tunuri la achiziţii. Vă chem  - dacă aveţi date – să denunţaţi aceste lucruri la parchet.
- Spuneaţi că nu se fac testări. Aşa este: nu se fac în judeţele pe care le conduceţi dumneavoastră. Guvernul a făcut ceea ce trebuie, a gestionat această criză pe cât de bine posibil omeneşte, asfel încât numărul deceselor să fie cât mai mic. 
 
- Vă doare că, deşi am început în aceeaşi situaţie cu Spania, România are un număr mult mai mic de decese. 
Faptul că avem mai puţine decese arată că aceşti oameni şi-au făcut treaba cum trebuie. Poate nu am fost perfecţi. Îl felicit pe Nelu Tătaru că a avut curaj să-şi asume acest mandat.
 
Pop Rareş Tudor (USR) – Oamenilor le este frică să meargă la spitale, medicilor le este teamă să primească pacienţi şi, totusi, avem nevoie de asistenţă medicală şi în afara COVID -19
 
- Vă cer transparenţă, în special la partea de testare. 
 
- Aţi raportat 260.000 de teste, dar câte persoane distincte au fost testate, câţi din centrele cu rezidenţi. 
 
- Haideţi să vorbim şi despre infecţiile nosocomiale. Câte cazuri şi câte decese avem din cauza acestor infecţii nosocomiale. 
 
- 17% adresabilitatea pacienţilor la Gundeni şi nu sare de 20% la alte spitale. 
 
- Oamenilor le este frică să meargă la spitale, medicilor le este teamă să primească pacienţi şi, totusi, avem nevoie de asistenţă medicală şi în afara COVID - 19. Vă propun să deschidem Ambulatoriile cu plafon nelimitat pentru investigaţii de specialitate. 
- Vă cer să asiguraţi capacitatea de testare la spitalele cu aflux mare. 
Accesul la medicamente – Pur şi simplu nu se găsesc unele medicamente sau se găsesc foarte greu.
 
Nicolae Bănicioiu ”Pro România) - M-aş fi aşteptat la mai multe explicaţii. 
 
- Testare – Cred că România ar fi trebuit să mărească numărul de testări. 260.000 de teste, dar nu ştim câte persoane au fost testate. 
- Toate entităţile medicale au fost în ghidajul MS şi este o informaţie falsă că nu s-au făcut teste în nu ştiu ce judeţe conduse de....Poate ne explicaţi de ce sunt diferenţe atât de mari de la un judeţ la altul. 
- Tratamentul – Este o metodă off label. Avem legislaţie pentru tratament off label sau toi cei care au fost infectaţi sau familiile celor decedaţi se vor putea îndrepta împotriva Guvernului. Să nu păţim ca cu amenzile. Noi trebuie să ne comparăm cu vecinii noştri, nu cu ţările din vest,  şi dacă ne uităm în acest areal geografic o să vedem că suntem pe primul loc la toate capitolele.
 
Varujan Vosganian (ALDE) - Nu vă mai lăudaţi cu eficienţa. Analiza tărilor din jur arată că România stă cel mai prost. 
 
- În ce măsură vă asumaţi răspândirea virusului caministru. 
Vă rog să ne spuneţi dacă aveţi o analiză a victimelor colaterale ale acestei pandemii. 
 
- Până acum virusul ne costă 60 de miliarde de lei, iar eu am senzaţia că pagubele sunt disproporţionate în raport cu cifrele. În ultimele zile trei sferturi din România nu are nicio epidemie. Sunt judeţe ca Dolj sau Prahova care au
 
- A face o stare de alertă în toată ţara este fără nicio logică. De ce într-un judeţ unde nu mai avem epidemie de o săptămână oamenii trebuie să stea cu măştile pe faţă, să ţinem închis tot?
Vosganian apreciază că măsurile sunt ”disproporţionate”.
 
Petru Movila (PMP): Aş vrea să vă felicit pentru multele lucruri care s-au făcut. Eforturile făcute şi măsurile luate au făcut ca pandemia să nu extindă. PMP va cere să faceţi o evaluare corectă.
- Această pandemie a arătat clar că toate constatările realizate în această perioadă trebuie  să se găseacă într-o nouă Lege a sănătăţii.
- Vă rog să faceţi o analiză cu ce s-a întâmplat cu instalarea aparatelor de plasmafareză în unele centre - unde există reticenţă a unor manageri, deşi aparatele pot să salveze viaţa pacienţilor.
- MS trebuie să ia măsuri pentru ca activităţile economice să se poată desfăşura în siguranţă.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.