Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, crede că reacţia Comisiei Europene la proiectul de lege privind reforma aşa-numitelor pensii speciale, votat în Senatul României, ”nu a fost o surpriză pentru nimeni”, el explicând că oficialii europeni cer României ca măsurile luate să fie de aşa natură încât sistemul să devină unul sustenabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform lui Boloş, discuţia pe fond avută de oficialii români cu cei din Comisia Europeană  pe subiectul pensiilor acordate în baza unor legi speciale a fost aceea că este nevoie de reformă pentru, că aceste nu doar că nu sunt sustenabile, dar acordarea lor nici nu este una morală.

Ministrul a explicat că, dacă un angajat care are o pensie pe bază de contributivitate va avea ca rată de înlocuire a venitului la pensionare, adică va avea drept bază de calcul pentru pensie 43,5% din venitul său din perioada de activitate, un pensionar din sistemul special ajunge să aibă ca bază de calcul pentru pensie între 60% şi 85% din cât câştiga când era în activitate.

În acest context, Boloş spune că România este ”aproape lipsită de argumente” care să explice această discrepanţă.

Ministrul consideră că ”nu a fost o surpriză pentru nimeni” feedback-ul negativ al Comisiei Europene la proiectul propus de România privind reforma pensiilor speciale şi votat în Senat.

”Regula este simplă, Comisia spune: ai propus acest pachet de măsuri, foarte bine, care este impactul financiar? Minus 0,01% din PIB impact asupra cheltuielilor cu pensiile speciale. În aceste condiţii nu este satisfăcută cerinţa de sustenabilitate, impactul este nesemnificativ şi treceţi gradual la următoarele măsuri pentru ca să faceţi dovada că impactul este semnificativ”, mai afirmă ministrul.

Boloş consideră că ”drumul acesta către implementarea reformelor şi ducerea lor la bun sfârşit e un drum care, practic, devine ireversibil, mai ales dacă vom avea în continuare probleme care ţin de sustenabilitatea finanţelor publice”.

Surse din coaliţia de guvernare, citate de digi24.ro, susţin că oficialii europeni nu sunt de acord cu forma actuală a legii pensiilor speciale, cea mai mare problemă fiind legată de faptul că reducerile cheltuielilor cu beneficiarii de pensii speciale rămân nesemnificative.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.