Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a declarat, întrebată ce părere are despre faptul că reprezentanţii Comitetului ONU împotriva torturii s-au arătat îngrijoraţi de tratamentele şi acuzaţiile de tortură din azilele din România, că „situaţia este intolerabilă, iar vinovaţii trebuie să răspundă”. Ea a mai precizat că premierul Marcel Ciolacu a solicitat o reformă a întregului sistem de asistenţă socială din România, până la data de 31 august şi a adăugat că va fi făcută şi o analiză instituţională profundă pentru a fi schimbate procedurile, acreditarea şi licenţierea acestor centre, cât şi o analiză a tuturor categoriilor de personal implicate în sistem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Situaţia este intolerabilă, iar vinovaţii trebuie să răspundă, aşa cum a cerut şi premierul Ciolacu. În momentul acesta pot să vă spun cu certitudine un lucru – avem un angajament ferm pe care îl respectăm şi anume că vom rezivui toată legislaţia cu privire la asistenţa socială din România şi tot ceea ce înseamnă structuri de control pe care le avem la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, întrebată vineri într-o intervenţie telefonică la Digi 24 ce opinie are despre raportul Comitetului ONU împotriva Torturii care îşi arată îngrijorarea privind tratamentele din azilele pentru vârstnici din România.

Ministrul Muncii a adăugat că premierul Marcel Ciolacu a solicitat ca până la 31 august să vină cu o reformă a tot ceea ce înseamnă sistemul de asistenţă socială din România, atât modificări legislative, cât şi o analiză a categoriilor de personal care lucrează în sistem.

„Am avut deja o întâlnire cu colegii din toate structurile teritoriale ANEPIS. În cel mai scurt timp, luni deja avem o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale, la iniţiativa premierului Marcel Ciolacu. Până la 31 august avem sarcină de la premierul Ciolacu să venim cu o reformă a tot ceea ce înseamnă sistem de asistenţă socială din România. Vom face o analiză instituţională profundă pentru a schimba circuite şi proceduri, acreditare şi licenţiere, a optimiza activităţi. Vom analiza toate categoriile de personal implicate în sistemul de asistenţei sociale, vom verifica care este statutul acestora, prestaţia acestora, responsabilitatea acestora. Atât partea de consiliere, de metodologie pentru serviciile sociale, standarde de calitate şi de cost, dar şi de control şi inspecţie, toate acestea le vom pune sub lupă, astfel încât în România să realizăm un proces de reformă a părţii de asistenţă socială, la finalul căruia niciun dintre noi să nu mai fim în situaţia în care am fost”, a mai explicat Bucura-Oprescu.

Comitetul ONU împotriva Torturii, organism cu sediul la Geneva, îşi exprimă într-un raport publicat vineri „profunda îngrijorare” cu privire la acuzaţiile de tortură, rele tratamente, supraaglomerare, lipsă de personal calificat şi specializat şi condiţii materiale precare atât în instituţiile de psihiatrie, cât şi în unităţile de îngrijire socială din România.

Ca urmare, instituţia Organizaţiei Naţiunilor Unite face mai multe recomandări României, în calitatea sa de stat semnatar al Convenţiei ONU împotriva torturii.

ONU raportul acuză România practici de tortură, ceea ce e fără precedent.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.