Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţă joi că a publicat în transparenţă decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin acelaşi proiect se propune ca şi persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeaşi facilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am publicat, astăzi, în transparenţă decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă şi Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

De asemenea, prin acelaşi proiect se propune ca şi persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeaşi facilitate”, anunţă ministrul.

Marius Budăi arată că este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecţiuni oncologice, afecţiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE.

”Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer şi acestea în stadii avansate de evoluţie. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare şi iniţierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicaţii ireversibile sub tratament .

O altă propunere de modificare vizează pacienţii care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora şi a prevenirii complicaţiilor postransplant”, spune ministrul Muncii. ”Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viaţa persoanelor care suferă de afecţi

uni oncologice, vor repara inechităţi sociale majore şi vor asigura un acces facil în sistemul de protecţie socială. Dincolo de responsabilităţile pe care le deţin, în virtutea funcţiei mele, am o datorie umană faţă de semenii noştri atât de încercaţi de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi”, mai afirmă Marius Budăi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.