Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţă că România a închis negocierile cu Parchetul European şi solicită Parlamentului să adopte proiectul de lege privind operaţionalizarea la nivelul dreptului intern a acestei structuri. "Am văzut ce a declarat preşedintele Ciolacu că are o bună comunicare cu mine. Are o bună comunicare, dar această comunicare, din punctul meu de vedere, nu este tradusă în fapt şi nu este suficientă. Poate că dânsul nu poate să extindă abordarea faţă de refacerea legilor justiţiei dincolo de comunicare. Este nevoie de fapte", susţine ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Am avut un schimb de scrisori cu procurorul-şef european şi am ajuns la concluzia că, din perspectiva României, putem să începem cu 15 procurori şi cinci de rezervă, care vor fi, eventual, alocaţi după evaluarea volumului de activitate după şase luni de funcţionare a Parchetului European. Am înaintat Guvernului şi respectiv Guvernul a înaintat Parlamentului proiectul necesar pentru operaţionalizarea Parchetului European”, a declarat ministrul Justiţiei, într-o conferinţă de presă susţinută marţi după-amiază.
 
El a adăugat că aceste proiecte "trenează” în legislativ şi că din punctul său de vedere "majoritatea PSD, care controlează Parlamentul, nu îşi face treaba”.
 
"Este încă un semn că nu există decât o cosmetizare a abordării PSD faţă de justiţie, iar aşa-zisele eliminări din listele de candidaturi ale PSD ale unor parlamentari care au lovit în legislaţia justiţiei nu epuizează bagajul de arme şi tactici cu care PSD opreşte reformarea, modernizarea Justiţiei. Am văzut ce a declarat preşedintele Ciolacu că are o bună comunicare cu mine. Are o bună comunicare, dar această comunicare, din punctul meu de vedere, nu este tradusă în fapt şi nu este suficientă. Poate că dânsul nu poate să extindă abordarea faţă de refacerea legilor justiţiei dincolo de comunicare. Este nevoie de fapte. Concret, dacă majoritatea PSD nu adoptă cu celeritate şi proiectul privind operaţionalizarea Parchetului Europea,n dar şi proiectele mai vechi (...) atunci toate aceste declaraţii nu sunt decât expresii ale unei incapacităţi sau chiar lipsă de voinţă politică a PSD de accelera adoptarea acestor directive”, a declarat Predoiu.
 
El a făcut un apel la PSD "să abandoneze atitudinea pasivă de neadoptare a unor legi necesare” pentru domeniul justiţiei, subliniind că vede doar "o diferenţă de nuanţă” şi nu o "diferenţă radicală” în abordarea social-democraţilor faţă de justiţie.
 
Ministrul a explicat că încă din primăvara acestui an a trimis Parlamentului nouă scrisori în care a cerut urgentarea adoptării unor acte normative care vizează justiţia şi care sunt în diverse stadii la Camera Deputaţilor. 
 
"Nu sunt multe acte normative, sunt 3-4, nu înţeleg de ce PSD nu le adoptă mai repede. (...) Trăgând o linie, mulţumesc pentru politeţuri domnului Ciolacu, dar nu am nevoie de ele. Am nevoie să adopte aceste acte normative. Nu am o atitudine ostilă faţă de Parlament, dar am o atitudine corectă atunci când constat că PSD nu şi-a schimbat radical atitudinea faţă de justiţie”, a concluzionat Cătălin Predoiu.
 
Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu declara că, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, are "o comunicare foarte bună" cu ministrul Justiţiei, cu care discută despre fiecare lege şi despre necesitatea ca aceasta să treacă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.