Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Cristian Ghinea, afirmă că Guvernul va pleda, la negocierile cu oficialii Comisiei Europene privind Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă(PNRR) pentru alocarea de fonduri prin acest program nu doar în vederea organizării logistice pentru aplicarea legii privind venitul minim de incluziune, ci şi pentru susţinerea unei părţi din costurile bugetare aferente acordării acestui ajutor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cristian Ghinea afirmă că Venitul minim de incluziune (VMI) este o „reformă importantă a asistenţei sociale” şi anunţă, în acest context, că autorităţile române vizează accesarea de fonduri prin PNRR pentru alocarea acestui ajutor. 
„Aici suntem într-o situaţie paradoxală. (...) De mulţi ani de zile Comisia Europeană ne cere în recomandările de ţară să implementăm această lege pe care o avem adoptată în România. În mod cert va fi prin PNRR partea de pregătire a instrumentelor – platforma digitală, de pildă, partea de expertiză, de analiză pentru pregătirea  implementării VMI - singurul element care trebuie clarificat în cadrul negocierilor oficiale care vor începe de la 1 mai, deocamdată asta este poziţia Guvernului României, este dacă prin PNRR putem suporta şi o parte din costurile bugetare pe care le putem negocia, de asta este o negociere, pentru că în mecanismul adoptat de Parlamentul European există şi posibilitatea ca în cazuri excepţionale să acoperim şi costuri curente. Deci dilema, dacă vreţi, este dacă în acest caz considerăm costurile bugetare ale VMI-ului o situaţie excepţională, acceptabilă. Noi considerăm că da, asta este poziţia Guvernului României, înţeleg că poziţia Comisiei este mai degrabă că nu, dar asta face parte din negocierea care urmează”, a afirmat Cristina Ghinea în luarea de cuvânt pe care a avut-o marţi în cadrul unei dezbateri pe tema PNRR, eveniment organizat de reprezentanţa Comisiei Europeană în România.
Venitul minim de incluziune, care înglobează venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire, este reglementat prin  Legea nr. 196/2016, care a fost promulgată în 28 octombrie 2016, conform unui comunicat dat publicităţii la acel moment de Ministerul Muncii. Aceeaşi sursă preciza că legea urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2018.
Actul normativ uneşte cele trei beneficii de asistenţă socială care există în prezent - venitul minim garantat (acordat prin Legea nr. 416/2001), alocaţia pentru susţinerea familiei (Legea nr. 277/2010) şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei (OUG nr. 70/2011) – într-unul singur.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.