Ministrul interimar al Culturii Bogdan Gheorghiu, propus pentru a treia oară pentru această funcţie, de această dată în Guvernul Florin Cîţu, a declarat într-un interviu acordat News.ro că opţiunea sa este să voteze acest Executiv, dar doar dacă nu contravine unei decizii politice a conducerii partidului. Legat de audierea sa de miercuri în comisiile parlamentare de specialitate, el a spus că „dacă îşi dau din nou palma PSD şi USR” din nou va primi aviz negativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gheorghiu va fi audiat miercuri în comisiile de specialitate din Parlament, care îşi vor da avizul consultativ pentru a treia oară în cazul lui.

Al 28-lea nume în 30 de ani care ocupă fotoliul de ministru al Culturii, Gheorghiu a declarat: „Dacă îşi dau din nou palma PSD şi USR, din nou voi primi aviz negativ”.

„Dacă acest Guvern nu va trece, primul pas va fi ca preşedintele României să desemneze un nou premier, iar premierul desemnat îşi formează echipa. Atunci vom afla dacă eu voi fi preferat ca nominalizat pentru portofoliu. Sincer, pentru mine a fost o surpriză plăcută că domnul Cîţu a avut aceeaşi viziune ca domnul Orban. Atâta timp cât voi fi solicitat să fac treabă aici, eu îmi voi face treaba”, a declarat el.

În eventualitatea unor alegeri anticipate, PNL are, din punctul de vedere al lui Gheorghiu, prima şansă.

„În momentul de faţă, PNL este, de departe, preferatul numărul 1 în opţiunile românilor. Chiar mă distram că presa ostilă anunţa o cădere de 10% a PNL-ului, de la 50 şi ceva la sută la 40 şi ceva la sută. E o tehnică din aia de supermarket, când umflăm preţurile ca după aia să zicem că am făcut reduceri când am prezentat preţul corect”, a subliniat Gheorghiu.

Asumarea guvernării a reprezentat, din punctul lui de vedere, cea mai bună mişcare făcută de partid.

„Alţii care ţipau din Opoziţie că «nu e bine ce face Puterea», când a venit vremea să intre la guvernare, au zis «Pas. Nouă ne place mai mult să ţipăm de pe margine ca să mai creştem un pic». La guvernare vii când e nevoie de tine, nu când îţi faci tu calcule”, a spus el făcând referire la USR. „Culmea e că oamenii au înţeles acest lucru şi i-a costat, şi de aceea acum zic că ar veni la guvernare. Atunci PNL a fost chemat să guverneze ţara şi şi-a asumat, deşi venea pe o situaţie dezastruoasă, pe un deficit mare”.

În ciuda interimatelor şi a opintelilor, a mai spus Gheorghiu, credibilitatea românilor a crescut mult în plan internaţional odată cu măsurile adoptate de Cîţu.

„Pe guvernare, PNL a crescut în sondaje, un lucru mai puţin obişnuit. Partidul Naţional Liberal este convins că alegerile anticipate nu pot decât să parafeze această încredere prin rezultatul obţinut, pentru că noi suntem convins de sondaje făcute de firme acreditate care relevă acest lucru”.

Întrebat dacă va vota Guvernul Cîţu, el a răspuns: „Opţiunea mea este să votez Guvernul din care fac parte, dar cu condiţia ca asta să nu contravină unei decizii politice a conducerii partidului. Trebuie să fim solidari şi coerenţi în strategia pe care o abordăm în continuare”. Gheorghiu a făcut precizări similare şi la finalul audierii din urmă cu două săptămâni.

În interviu acordat News.ro, el a făcut un bilanţ al celor 4 luni de mandat şi a oferit detalii noi despre „Cuminţenia Pământului” şi soluţionarea problemei pe care o presupune achiziţia sculpturii create de Constantin Brâncuşi, despre Muzeul Naţional de Istorie a României, pentru care este aşteptat un împrumut de 200 de milioane de dolari de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, despre marcarea a 150 de ani de la Serbarea naţională a studenţilor organizată de Eminescu, Porumbescu şi Slavici, despre Timişoara - Capitală Europeană a Culturii 2021 şi despre viitoarea filială ICR Tokyo.

Interviul integral va fi publicat de News.ro miercuri, la ora 08.30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.