Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirmă, după ce INS a anunţat că PIB a scăzut cu 12,3% faţă de trimestrul 1, că veştle din economie sunt bune, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani şi că injecţia de lichiditate a funcţionat perfect, subliniind că în trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgenţă şi că, totuşi, investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Veşti bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgenţă. Totuşi, investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0.4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe ţâri care pot arata o astfel de performanţă. A doua veste bună, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% faţă de iulie 2019”, scrie Cîţu pe Facebook.

Conform ministrului de Finanţe, această creşterea venitului net de care beneficiază milioane de români este foarte importantă, mai ales în contextul crizei economice globale.

”Pentru a menţine ritmul şi a asigura revenirea rapidă a economiei este nevoie ca politica fiscala şi monetară să lucreze împreună”, afirmă Cîţu.

El precizează că spaţiul fiscal este limitatat dar mai este loc de relaxare pe partea de politică monetară, atât la dobânzi cât şi la rezerve minime obligatorii.

”Injecţia de lichiditate în economie de până acum a funcţionat perfect. Trebuie să continuăm”, conchide ministrul Finanţelor.

Produsul Intern Brut (PIB) al României a scăzut în trimestrul 2 al acestui an cu 12,3% - date ajustate sezonier - faţă de trimestrul 1, la 238,5 miliarde lei, şi cu 10,5% faţă de trimestrul II 2019, potrivit datelor provizorii (1) publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Contribuţii pozitive au înregistrat următoarele ramuri: -Construcţiile (+0,5%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 15,5%; -Informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 12,1%; -Administraţia publică şi apărare; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială (+0,2%), cu o pondere de 16,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,5%.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.