Ministrul Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, afirmă, în legătură cu sinecuriştii din ministere şi companii de stat din România, că aceasta este o temă veche, cunoscută de mult timp, „chiar şi de zece ani”. Demnitarul a dezvăluit că la MAE sunt şi „câteva cazuri” de detaşări la care se uită „cu surprindere: Grădiniţa Bobocel, comuna Moş Ion Roată”. Ţoiu a precizat însă că în sistem sunt şi „profesionişti care îşi fac treaba foarte bine”, „oameni extraordinari care au ales să rămână pe un salariu mai mic decât ar fi avut în mediul privat, mai ales în perioada tăierilor de sporuri, care le afectează direct veniturile”. Recent, Oana Ţoiu a semnat rechemarea imediată şi încetarea detaşării în MAE a Tamilei Cristescu, fiica fostului deputat PSD Radu Cristescu, detaşată ca agent consular la New York.
„Este o temă veche (n.red. tema sinecuriştilor din ministere şi companii de stat), în sensul în care problema este cunoscută de mult timp. Ce se întâmplă însă acum este că avem un guvern, un premier, Ilie Bolojan, şi câteva echipe dispuse să confrunte problema asta altfel decât doar la nivel de discurs, în campanie electorală, prin măsuri concrete care să redea resursele publice celor care le folosesc cu rost şi să oprească risipa”, a declarat, duminică seară, Oana Ţoiu, la Digi 24.
Referitor la cazul Tamilei Cristescu, fata fostului deputat PSD Radu Cristescu, rechemată din postul de consul la New York, ministrul de Externe a spus că despre acest caz „se ştia cu multă vreme înainte” de mandatul său.
„Se înscrie în aceeaşi categorie a problemelor cunoscute în spaţiul public la care societatea civilă, presa, a reacţionat. A existat o presiune foarte mare pe minister înainte de preluarea mandatului. Aveam acolo petiţii, sesizări, cereri în baza Legii 544 de informaţii publice, interpelări parlamentare. Şi toate aceste lucruri sunt un lucru bun pentru că creează presiunea necesară schimbării. Ce am făcut eu este că m-am uitat la aceste lucruri şi le-am dat curs”, a explicat Oana Ţoiu.
Întrebată dacă a văzut răspunsul „cel puţin nepoliticos” al Tamilei Cristescu, după ce a fost rechemată de la post, ministrul Oana Ţoiu a răspuns că este „în dreptul dumneaei” sau, „dacă continuă rolul de funcţionar public în Primăria sectorului 4, responsabilitatea angajatorului din acest moment”.
În legătură cu amploarea unui asemenea fenomen în MAE şi despre o evaluare a acestuia, ministrul a spus că există o evaluare privind numărul de detaşaţi, dar că acest lucru nu înseamnă că în fiecare dintre cazuri este vorba de „pile politice” sau că în fiecare dintre cazurile de detaşare este vorba de probleme.
„Sunt şi din mediul academic şi din alte ministere de linie unde asta a fost necesar şi de aceea trebuie să evaluăm fiecare caz în parte. A fost un mecanism care a şi fost folosit în perioada pandemiei, în perioada în care concursurile nu au fost disponibile. Nu spun asta ca să apăr instrumentul, ci ca să clarific că întotdeauna, de fiecare dată când ne uităm în mediul public, fie la angajaţi, fie la instituţii, trebuie să acceptăm ce e valoros şi generează valoare şi ce trebuie oprit. De aceea, ne uităm atent la asta. Avem câteva cazuri la care ne uităm cu surprindere, aş spune, nu ştiu, Grădiniţa Bobocel, comuna Moş Ion Roată... Angajatorii persoanelor respective sunt şi din aceste categorii, da”, a dezvăluit ministrul de Externe.
Oana Ţoiu a adăugat că este vorba de „lucruri făcute cu o vreme înainte” ca ea să preia mandatul de ministru de Externe, dar promite că „nu va mai fi această abordare”.
„În unele cazuri şi asta nu înseamnă că mă refer la domnul Hurezeanu, care a fost înaintea mea, dumnealui cred că a avut un mandat pozitiv pentru România, în general, sunt multe dintre cazuri mult mai vechi de atât. În unele cazuri vorbim despre detaşări de acum 10 ani, care au fost prelungite la fiecare şase luni, de exemplu. Şi de aceea trebuie să ne uităm la fiecare caz în parte”, a punctat ministrul.
Ţoiu a reafirmat că o persoană de la Grădiniţa Bobocel este detaşată la Ministerul de Externe şi reprezintă România în cadrul unui consulat în acest moment. Ea nu a precizat despre ce consulat este vorba, dar a adăugat că „nu va mai fi cazul multă vreme”.
„Mi-ar plăcea să vorbesc despre lucruri până la capăt odată ce le-am rezolvat şi nu vreau să arunc asupra niciunuia dintre consulatele noastre un semn de întrebare până nu ajungem să vedem dacă găsim împreună o soluţie”, a explicat Ţoiu.
Ministrul de Externe a menţionat că şi-a propus, în această perioadă, să cunoască „îndeaproape” echipele şi că le-a vizitat pe unele de curând, ca să poată vorbi „ochi în ochi” şi să vadă unde lucrează şi în ce condiţii fiecare dintre colegii săi.
„Am fost acum în Italia şi am vorbit şi cu comunitatea de acolo, dar am verificat şi serviciul consular cum funcţionează. Şi vreau să spun că sunt şi echipe care îşi fac treaba foarte bine, sunt şi profesionişti în sistem. (...). Sunt nişte realităţi care coexistă. Oameni extraordinari şi în unele cazuri oameni care au ales să rămână pe un salariu mai mic decât ar fi avut în mediul privat, de exemplu, mai ales în perioada asta când au fost tăiate din sporuri şi le afectează direct veniturile. Am vorbit cu colegii mei, ei înţeleg că este o perioadă dificilă, că sunt necesare măsuri de acest gen, dar au nevoie şi să vadă că în viitor le dăm resursele publice înapoi, acolo unde există performanţă, oprind risipa acolo unde avem cazuri evidente de risipă”, a afirmat ministrul de Externe.
Întrebată cum a fost posibil ca cineva de la Grădiniţa Bobocel sau din cine ştie ce sat al României să vină detaşat la MAE şi care este mecanismul de selecţie, Ţoiu a explicat că „aici e diferenţa între procedură şi realitate”.
„Pe procedură, sunt necesare mai multe avize. Nu se întâmplă pur şi simplu ca oricine să poată urca în avion şi să ajungă în consulat ca reprezentant al României. Dar aş vrea să vorbesc un pic mai mult despre soluţii. Noi, în perioada următoare, ne vom uita şi la aceste locuri în organigramă, dar şi la ţările care sunt de interes pentru noi, unde avem o comunitate de români din ce în ce mai numeroasă, care poate nu are o echipă suficient de puternică în consulat cât să asigure serviciile care le sunt necesare. şi o să scoatem la concurs parte dintre aceste posturi până la sfârşitul anului ca să asigurăm atât oamenilor care au deja o carieră în Ministerul Afacerilor Externe şi vor să aibă acces la oportunităţi mai departe să reprezinte România în nişte ţări strategice pentru noi, cât şi tinerilor care se uită la tipul ăsta de carieră şi poate prea mulţi ani au avut uşa închisă de-a lungul timpului”, a anunţat ministrul.
Oana Ţoiu a mai spus că pe durata lunii august se va face o „curăţare a sistemului”, aşa încât la începutul lunii septembrie, cel mai târziu la începutul lunii octombrie, să poată fi lansat concursul pentru „o bună parte dintre aceste roluri din organigramă” şi pentru „o reaşezare acolo unde se consideră că trebuie altă proporţie între resursele alocate unei ţări faţă de trecut.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.