Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 17-18 februarie, la cea de-a 59-a ediţie a Conferinţei de Securitate de la München (MSC2023), eveniment anual de tradiţie, axat pe politici de securitate internaţională şi unul dintre cele mai importante forumuri pentru dezbateri şi schimburi de vederi pe teme de actualitate între decidenţii de cel mai înalt nivel. Ministrul Aurescu va prezenta viziunea strategică, evaluările şi abordările României cu privire la situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, ”MSC2023 este primul eveniment al Conferinţei de Securitate după Reuniunea Liderilor de la München (MLM) de la Bucureşti, eveniment găzduit de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi preşedintele MSC, ambasadorul Christoph Heusgen, co-organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi MSC, în perioada 28 – 29 noiembrie 2022 înaintea Reuniunii ministeriale a miniştrilor de externe din statele NATO de la Bucureşti (29 – 30 noiembrie 2022)”. ”Rezultatele dezbaterilor de la Bucureşti în format MLM au fost substanţiate de Conferinţa de Securitate de la München în documentul de reflecţie "Dark Clouds Over the Black Sea" .

Agenda Conferinţei, fundamentată inclusiv pe discuţiile aplicate de la sfârşitul lunii noiembrie 2022, de la Bucureşti, include teme relevante pentru provocările prezente şi viitoare ale mediului internaţional, în contextul implicaţiilor majore ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii europene şi euroatlantice şi al apropiatei împlinirii a unui an de la declanşarea acestuia”, precizează ministerul.

Pe fondul contribuţiilor semnificative ale României la dezbaterile din domeniul securităţii la nivel european şi euroatlantic, precum şi în semn de recunoaştere a rezultatelor Reuniunii Liderilor de la München (MLM, noiembrie 2022) organizată la Bucureşti, conducerea MSC a dedicat un eveniment distinct securităţii Mării Negre pe agenda Conferinţei, la care ministrul român de externe Bogdan Aurescu va participa în calitate de vorbitor principal, sâmbătă.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va participa, în calitate de vorbitor principal, la o serie de evenimente de nivel organizate în marja Conferinţei, care vor aborda teme de complexitate crescută ale agendei regionale, europene şi euroatlantice, cu impact în mediile politice, economice şi academice internaţionale: masa rotundă "Security in the Black Sea Region: From Cyberstorm and Brinkmanship to Border Confrontation?", organizată la 17 februarie de think tank-urile New Strategy Center (NSC) şi Center for European Policy Analysis (CEPA), masa rotundă "Completing Europe in a Time of Conflict: The Three Seas Initiative and Europe's Infrastructure Integration", organizată de Atlantic Council, precum şi la dezbaterea privind situaţia din Ucraina "One Year Later: Ukraine's Fight for Freedom and What's Next", organizată de Yalta European Strategy şi Victor Pinchuk Foundation şi la discuţia cu tema "Breaking the vicious circle: Mapping views on the exit strategy for post-Putin Russia", organizată de Forumul de Securitate de la Varşovia şi International Centre for Ukrainian Victory - aceste evenimente având loc pe 18 februarie, mai spune MAE.

În cadrul dezbaterilor din marja Conferinţei, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va prezenta viziunea strategică, evaluările şi abordările României cu privire la situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi evoluţiile de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi eforturile României dedicate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, astfel încât comunitatea internaţională să poată răspunde prompt şi eficient acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse, precizează ministerul.

”În acest context, ministrul român va relua propunerile formulate în cadrul MLM Bucureşti pentru o listă pragmatică de acţiuni transatlantice (un „to-do list" transatlantic) pentru securitatea la Marea Neagră. În intervenţiile sale, ministrul de externe român va aborda, de asemenea, o serie de teme cu relevanţă pentru problemele şi provocările de securitate actuale, printre care cooperarea transatlantică, priorităţile actuale şi de perspectivă ale NATO, viitorul securităţii europene, perspectivele ordinii internaţionale.

Totodată, şeful diplomaţiei române se va referi la importanţa proiectelor de interconectare regională, în special prezentând relevanţa formatului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), iar în context, va promova obiectivele României în organizarea Summitului I3M de la Bucureşti din acest an”, se arată în comunicat. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma necesitatea unor abordări coerente, unitare şi solidare, axate pe o viziune pe termen lung, atât la nivelul organizaţiilor internaţionale, cât şi între statele aliate, pentru a gestiona criza de securitate actuală, precum şi pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe norme. MAE arată că şeful diplomaţiei române va avea o serie de întâlniri bilaterale în marja Conferinţei cu omologi, personalităţi politice şi din mediul think tank prezente la eveniment, pentru a discuta aspecte de actualitate ale agendei internaţionale şi valorificarea, în continuare, a oportunităţilor de colaborare bilaterală.

Conferinţa de Securitate de la München este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internaţională. Iniţiată în 1963, Conferinţa a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel – şefi de stat şi de guvern, miniştri de externe şi apărare, personalităţi de prim-rang în domeniul relaţiilor internaţionale şi al afacerilor globale, lideri din lumea de afaceri şi din cercurile academice. Nu numai numărul foarte mare al participanţilor de rang înalt, ci şi subiectele abordate au transformat Conferinţa într-un moment de referinţă la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaţionare cu reprezentanţi de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting - MLM), a fost co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Conferinţa de Securitate de la München, şi a reunit la Bucureşti, în zilele de 28-29 noiembrie, peste 75 de participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică.

Evenimentul s-a desfăşurat înaintea Reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, gazduită de ministrul de externe Bogdan Aurescu, în perioada 29 – 30 noiembrie 2022 Reuniunea MLM Bucureşti a fost parte a programului anual al Conferinţe de Securitate de la München şi a fost organizată în pregătirea Conferinţei din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Precedenta reuniune MLM a avut loc la Washington, în luna mai 2022.

A fost pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul a avut loc în Europa de Sud-Est, această reuşită a demersurilor politico-diplomatice ale României venind inclusiv ca o recunoaştere a importanţei ţării noastre în plan regional, european şi euroatlantic. Agenda întâlnirii de la Bucureşti a cuprins teme relevante pentru securitatea internaţională, cu accente pe evoluţiile din spaţiul estic, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest. Printre subiectele abordate s-au numărat, de asemenea, arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, ameninţările hibride, securitatea alimentară, criza energetică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.