Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat miercuri, în Senat, la Ora Guvernului, că industria de apărare a României arată mult mai bine decât în momentul în care USR conducea ministerul iar strategia naţională pentru industria de apărare este refăcută şi ţine cont de noile abordări la nivel european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă ar fi să fiu răutăcios, aş începe prin a spune că industria de apărare a României arată mult mai bine decât în momentul în care USR conducea ministerul. Dar nu sunt răutăcios”, a spus Radu Oprea.

Ministrul a afirmat în plen că există o strategie industrială europeană, lansată în luna martie, despre faptul în care putem să investim mai bine în industria de apărare europeană.

”Ministerul Economiei are în lucru strategia naţională pentru industria de apărare, care este refăcută, ţine cont de noile abordări la nivel european, şi care va fi o strategie publică, pentru că atunci când am intrat în minister am găsit o strategie de 580 de pagini care era secretă”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Ministrul Economiei a mai spus în plen că ”nu este puţin lucru şi nu trebuie luat în derâdere că au reuşit să aibă o finanţare pe programul European privind dezvoltarea capacităţilor de muniţie din Europa”.

”Este una dintre cele mai mari finanţări pe care UE le pune la dispoziţie unui stat membru”, a declarat Oprea, precizând că este vorba de tehnologii noi.

Ministrul a mai spus că în ultima perioadă vorbim despre industria naţională de apărare dar nu vedem întregul, iar întregul îl reprezintă cele 120 de companii din industria de apărare, cu capital de stat 22 şi 118 cu capital privat.

”Atunci când vorbim de industria de apărare, ar trebui să vorbim despre toate companiile şi cu capital de stat şi cele cu capital privat pentru că se produce performanţă în România, pentru că suntem prezenţi în lanţurile de aprovizionare şi furnizăm atât pentru armata română cât şi pentru alte state”, a afirmat Oprea, adăugând că ”doar dacă suntem rbiţi de ideologie şi problema aceasta politică nu putem să vedem întregul”.

”Avem centre de mentenanţă care sunt astăzi acreditate de Ministerul Economiei”, a mai precizat Ştefan Radu Oprea, dând ca exemple de bună practică societatea Aerostar, IAR-ul, sau Avioane Craiova.

Senatorul Cristian Bordei (USR) a declarat în plenul Senatului că ne aflăm într-o perioadă extrem de turbulentă din punct de vedere geopolitic.

 ”Majoritatea" celor 15 companii de stat de sub umbrela Romarm sunt "falimentare de ani de zile, au utilaje din anii '50, forţă de muncă îmbătrânită", iar conducerile lor nu sunt altceva decât o rezervaţie de pile politice ale PSD şi PNL iar în fiecare an şi se şterg datoriile.

”Ministerul are în lucru un proiect avansat pentru strategia industriei naţionale de apărare. Ce înseamnă avansat, când va fi trecută aceasta prin CSAT?, a întrebat senatorul USR.

El a precizat că Europa este în fierbere, iar liderii europeni vorbesc la unison despre fereastra de timp pentru refacerea industriei de apărare care se micşorează pe zi ce trece, în timp ce ”România pare din nou rămasă în filmul greşit la această mare răscruce a istoriei”.

”Dumneavoastră şi Guvernul PSD - PNL aveţi de gând să faceţi cu adevărat ceva? Că răspunsurile în zeflemea ale premierului Ciolacu sigur nu ne liniştesc”, a precizat Bordei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.