Membrii comisiilor reunite pentru Administraţie Publică din Parlament au votat pentru un aviz negativ în privinţa ministrului propus al Dezvoltării, Ion Ştefan. Acesta a anunţat termenele la care vor fi semnate contractele pentru trei spitale regionale. Pe parcursul dezbaterilor, acestuia i s-a atras atenţia că primari controlaţi de minister în privinţa investiţiilor prin PNDL au trecut, după controale, la PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cu 20 de voturi "împotrivă", 10 voturi "pentru" şi cinci abţineri, ministrul propus pentru Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie a primit aviz negativ din partea parlamentarilor, în urma unei audieri care a durat aproximativ o oră. 
 
În timpul adierilor, Ion Ştefan a anunţat că în 17 martie, la Bruxelles, va avea loc ceremonia de aprobare de către Comisia Europeană a Spitalului Regional de la Iaşi, cu o valoare de 500 de milioane de euro şi al cărui contract de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului trecut. Ion Ştefan a spus că luna aceasta va fi semnat contractul pentru Spitalul Regional Cluj, iar pentru Spitalul Regional de la Craiova contractul de finanţare va fi încheiat în luna aprilie a acestui an.
 
Fostul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu i-a atras atenţia ministrului desemnat asupra faptului că în urma unor controale cu privire la investiţii efectuate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, un primar de comună din judeţul Bistriţa-Năsăud, ales sub sigla ALDE, a trecut la PNL şi va candida sub sigla acestui partid. Ion Ştefan a spus că în ceea ce priveşte controalele este "exclusă o selecţie după culoarea politică”.
 
Ion Ştefan a pus accentul în cadrul discuţiilor din comisiile reunite pe Programul Operaţional Regional, spunând că România se poate dezvolta accesând bani europeni. În acest context, guvernul liberal vrea să ia măsuri precum monitorizarea săptămânală a graficelor de depunere a graficelor de rambursare aferente proiectelor europene şi verificarea în teren a acestora. 
 
Acesta a precizat că autorităţile "lucrează" la simplificarea procedurilor în special în ceea ce priveşte verificarea contractelor la nivelul AMPOR şi în paralel se lucrează la proceduri de simplificare şi pentru verificarea cererilor de rambursare, aceştia fiind primii paşi pentru trecerea la următoarea perioadă de programare pe fonduri europene, 2021- 2027, perioadă în care se va realiza descentralizarea fondurilor europene, iar programele operaţionale vor fi stabilite la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare prevăzute în programul de guvernare. 
 
"Este necesară prelungirea aplicabilităţii regulamentului de ajutor de stat şi de minimis de către Comisia Europeană. Se estimează că această prelungire va fi acordată în a doua jumătate a anului 2020. Nu au fost încă stabilite detaliile privind condiţiile de finanţare însă se are în vedere finanţarea cu precădere a activităţilor de producţie pentru sprijinirea capitalului românesc. Per total, apreciem că vor fi semnate aproximativ 4.600 de contracte” a spus ministrul propus al Lucrărilor Publice şi Dezvoltării.
 
El a precizat de asemenea că unul dintre cei şase secretari de stat nu mai are atribuţii, el spunând că va fi "gândită o relocare a acestor atribuţii”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.