Ministrul desemnat al Educaţiei, Monica Anisie, propune mai multe măsuri pentru reducerea abandonului şcolar, printre acestea aflându-se dezvoltarea programului “Masa caldă”, decontarea integrală a transportului, consilierea la şcoală şi programul “Şcoală după şcoală”. Anisie susţine că ”învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă”, iar cei mai buni elevi aleg să studieze n străinătate. În plus, Anisie a anunţat că nu intenţionează să renunţe la predat, dacă devine ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul propus al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, în cadrul audierilor la comisiile parlamentare de specialitate, că toate deciziile stabilite în cadrul sistemului trebuie luate prin consultare, precizând că în centrul atenţiei trebuie să stea elevului, pentru că toate problemele învăţământului se răsfrâng asupra acestuia.

Anisie a spus că va acorda un interes maxim pentru problemele de segregare şcolară spunând că o altă problemă a învăţământului preuniversitar o constituie abandonul şcolar.

“O altă problemă de sistem o reprezintă abandonul şcolar. În spaţiul public se vorbeşte foarte des de abandon şcolar şi analfabetism funcţional. Sunt două lucruri extrem de grave, sunt lucruri care trebuie să realizăm, să fim conştienţi că trebuie să găsim măsurile potrivite pentru a preveni şi combate aceste fenomene”, a declarat Anisie.

Ea a precizat că printre măsurile propuse de prevenire a abandonului şcolar se află programul “Masa caldă”, decontarea integrală a transportului, consilierea la şcoală şi programul “Şcoală după şcoală”.

Monica Anisie a mai spus că învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă şi că cei mai buni copii nu mai vin în universităţile din România şi aleg să studieze în cele din străinătate.

“Cred că la acest moment învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă. Numărul de absolvenţi în domeniile ştiinţei, tehnologiei, ingineriei, matematicii este extrem de scăzut. Asta poate că este şi din cauza participării scăzute şi toată lumea vorbeşte de faptul că în universităţi nu mai vin cei mai buni copii ai noştri. Cei buni copii ai noştri aleg să studieze în universităţile din afară. Cred că dacă ne-am pune la masă învăţământul preuniversitar şi învăţământul universitar şi am găsi programele cele mai bune pentru a dezvolta sistemul de educaţie în sensul cerinţei pieţei muncii, cred că în felul acesta că vom găsi şi soluţiile pentru ca absolvenţii de liceu să rămână în universităţile din România”, a mai afirmat Anisie.

Ministrul desemnat pentru Educaţie a precizat că printre măsurile cu rezolvare urgentă se află pregătirea bugetului, realizarea unui audit intern pentru procedura de predare-primire, integrarea activităţii de cercetare în cadrului ministerului, deblocarea situaţiilor de risc în privinţa activităţii manageriale din anumite inspectorare şcolare, cum ar fi Dâmboviţa, Arad şi Bacău acolo unde delegările încetează.

Anisie îşi mai propune reducerea numărului de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic şi că acesta în loc să se preocupe mai mult de pregătirea lecţiei, are în grijă şi pregătirea documentelor pe care le cer şcoala, inspectoratul şcolar sau ministerul, spunând că va realiza o consultar cu cadrele didactice cu partenerii sociali pentru debirocraticarea procsului.

Monica Anisie a precizat în cadrul audierilor de la comisie că nu doreşte să renunţe la predat, fiind profesoară la Colegiul “Tudor Vianu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.