Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România susţine aderarea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană, dar crede că o aderare rapidă este foarte greu de realizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Bruxellesul deschide o perspectivă îndepărtată de aderare a Ucrainei la UE; apelul la o aderare ”neîntârziată” al lui Zelenski, susţinut de state UE din Europa Centrală

 

 
Bogdan Aurescu a fost întrebat, luni, la B1 Tv, dacă el crede că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană s-ar putea produce în regim de urgenţă. 
 
“Perspectiva europeană a Ucrainei este o realitate. Şi Ucraina, dar şi Republica Moldova, şi Georgia au perspectiva de a fi într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, asta depinde de propriile performanţe, să fie membre ale Uniunii Europene. Nimeni nu poate să retragă această perspectivă acestor state. Este adevărat că în ultimii ani a existat un fel de reticenţă din partea unora dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai ales din partea de vest a Uniunii, în a accepta introducerea în documentele UE a acestei referiri, la perspectiva europeană”, a explicat ministrul de externe.
 
El a precizat că România susţine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană. 
 
“Noi, România, susţinem perspectiva europeană şi pentru Ucraina, şi pentru Republica Moldova, şi pentru Georgia, dar noi am fost primul stat membru al UE care a ratificat acordul de asociere şi respectiv acordul de liber schimb al Ucrainei, al Republicii Moldova şi al Georgiei, am făcut o ratificare împreună, la pachet, a acestor acorduri. Şi cred că este foarte util, inclusiv în acest context, care este un context cu totul şi cu totul special, de criză, cred că este foarte bine să reiterăm existenţa acestei perspective europeană pentru Ucraina ca şi pentru Republica Moldova ca şi pentru Georgia. Însă, într-adevăr, o aderare foarte rapidă este de greu de realizat, inclusiv din punct de vedere procedural. Aderarea la UE presupune un proces foarte serios de reformă profundă, care ia timp, care necesită foarte multe eforturi, atât din partea statului candidat, cât şi din partea Uniunii Europene”, a afirmat Bogdan Aurescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.