Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată prin sistem video-conferinţă. În principal se va discuta despre relaţiile transatlantice, la întrunire urmând a lua parte secretarului de stat american Mike Pompeo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe, ministrul Bogdan Aurescu va participa, luni, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată prin sistem video-conferinţă.

”Principalul subiect de discuţie pe agenda miniştrilor va viza relaţiile transatlantice, cu participarea secretarului de stat american, Mike Pompeo. Miniştrii vor avea o discuţie strategică, cu accent pe importanţa parteneriatului UE-SUA. În acest cadru, discuţiile vor fi concentrate şi pe consecinţele internaţionale ale crizei generate de pandemia COVID-19 şi pe consolidarea cooperării transatlantice, inclusiv din perspectiva conjugării eforturilor Uniunii Europene şi  ale SUA pentru combaterea dezinformării”, a transmis MAE.

O altă temă pe care o vor aborda miniştrii europeni cu oficialul american va fi relaţia cu China, cu obiectivul de a spori dialogul şi coordonarea UE-SUA pe acest palier.

De asemenea, va avea loc un schimb de opinii cu oficialul american privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), respectiv Vecinătatea Estică, cu accent pe situaţia din Ucraina.

”Ministrul Bogdan Aurescu va transmite un mesaj de unitate şi pragmatism, precum şi necesitatea consolidării legăturii transatlantice, actualul context marcat de efectele pandemiei COVID-19 evidenţiind suplimentar importanţa acestei relaţii. Şeful diplomaţiei române va aborda şi tema securităţii energetice şi a conectivităţii, un exemplu relevant al cooperării transatlantice fiind reprezentat de potenţialul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care trebuie aprofundat. De asemenea, va sublinia necesitatea menţinerii unei prezenţe americane solide în zonele afectate de conflicte prelungite, în special din Vecinătatea Estică”, a mai transmis MAE. 

La secţiunea aspecte curente, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri externe şi Politica de securitate, Josep Borrell, se va referi la pregătirea Conferinţei internaţionale de parteneriat cu Sudan (Berlin, 25 iunie 2020) şi la Concluziile Consiliului privind securitatea şi apărarea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.