Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut luni consultări cu Kelli Ann Burriesci, subsecretar adjunct pentru securitate naţională SUA, aflată într-un turneu regional în Europa. Ulterior consultărilor, oficialul american a fost primit de către ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Discuţiile s-au axat pe includerea României în Programul Visa Waiver şi posibilităţile de consolidare a cooperării bilaterale în vederea realizării de progrese tangibile în atingerea acestui obiectiv comun româno-american. Consultările la sediul MAE se înscriu în derularea dialogului constant şi aplicat la nivel politic şi tehnic dintre România şi SUA pe tema includerii ţării noastre în Programul Visa Waiver”, arată un comunicat de presă al MAE. 

Conform sursei citate, secretarul de stat Iulian Fota a subliniat importanţa includerii României în Programul Visa Waiver. A remarcat cu satisfacţie creşterea constantă a nivelului de implicare a ambelor administraţii, română şi americană, în ultimii ani, care a condus la o consolidare a cooperării pentru asigurarea condiţiilor necesare aderării României la acest program. Acest fapt este demonstrat şi de intensificarea dialogului bilateral, la nivel politic şi tehnic, atât la Bucureşti, cât şi la Washington, aspect agreat cu ocazia întâlnirilor dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi secretarul pentru securitate naţională al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkasşi cu secretarul de stat Antony Blinken, care au avut loc la Washington, în luna noiembrie 2021, precum şi, cel mai recent, în discuţia ministrului afacerilor interne Lucian Bode cu secretarul Mayorkas, la Washington, la 18 mai 2022.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Un punct distinct pe agenda convorbirilor a fost campania comună de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz a vizelor, care rămâne principalul criteriu stabilit de legislaţia SUA neîndeplinit pentru moment de România. A fost punctată lansarea de către MAE român a unui “Smart Flyer”, conţinând informaţii necesare pentru cetăţenii români interesaţi de călătorii în scop turistic sau de afaceri de scurtă durată în SUA. A fost discutată intensificarea dialogului privind setul de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, informaţie esenţială pentru orientarea şi calibrarea cât mai exactă a unei campanii publice comune de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz.

La rândul său, Kelli Ann Burriesci a reconfirmat interesul SUA de a coopera apropiat cu România pentru includerea în Programul Visa Waiver, obiectiv tratat cu atenţie la nivelul Departamentului pe care îl reprezintă.

Aceasta a remarcat progresele realizate de România într-o serie de domenii relevante pentru pregătirea pentru aderarea la Programul Visa Waiver şi a reiterat angajamentul pentru un ritm susţinut al colaborării cu partea română în vederea obţinerii de progrese suplimentare în acest dosar, mai indică sursa citată.

„Ulterior consultărilor la nivel de secretar de stat, oficialul american a fost primit de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a reiterat faptul că includerea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv politic de prim rang pentru autorităţile române şi o temă de interes deosebit pentru opinia publică română, cu relevanţă crescută pentru agenda bilaterală şi pentru cea europeană. A subliniat importanţa derulării cu succes a campaniei publice comune de conştientizare care urmează a fi iniţiată şi a exprimat întreaga disponibilitate a României de a coopera cu SUA în vederea stimulării scăderii ratei de refuz a vizelor. De asemenea, şeful diplomaţiei române a salutat reconfirmarea angajamentului părţii americane de a lucra îndeaproape cu partea română în vederea includerii României în Programul Visa Waiver, care este un obiectiv prioritar asumat de ambele state”, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.