Ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a primit ,vineri, pe adjunctul secretarului de stat al SUA pentru management şi resurse Richard R. Verma şi pe asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri politico-militare Jessica Lewis, însoţiţi de ambasadoarea SUA în România Kathleen Kavalec. Discuţiile au vizat evoluţiile privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi sprijinul coordonat pe care România şi SUA îl oferă Ucrainei, pe toate palierele, precum şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De asemenea, au discutat despre viitoarea Strategie a SUA privind securitatea regiunii Mării Negre, sprijinul pentru accederea României în programul Visa Waiver, precum şi obiectivele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la Bucureşti de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în luna septembrie 2023, împreună cu Forumul de Afaceri al Iniţiativei”, mai transmite MAE, într-un comunicat de presă.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a subliniat progresele substanţiale înregistrate în ultimul an de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, evidenţiind rolul României în calitate de partener predictibil şi de încredere al Washingtonului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Din perspectiva priorităţilor României aflate pe agenda bilaterală, şeful diplomaţiei române a amintit importanţa continuării coordonării la nivel transatlantic, întărirea rezilienţei regionale, cooperarea în domeniul apărării, continuarea implementării proiectelor energetice şi accederea în Programul Visa Waiver. A mulţumit pentru contribuţia SUA la întărirea Flancului Estic al NATO, prin creşterea substanţială a prezenţei militare americane în România.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa progreselor realizate în anul 2022 în implementarea proiectului privind Centrala de la Cernavodă şi proiectul Reactoarelor Nucleare Modulare Mici (SMR) de la Doiceşti, reuşite cu impact pentru consolidarea cooperării bilaterale româno-americane în domeniul noilor tehnologii, cu potenţial inclusiv la nivel regional, mai indică sursa citată.

Referitor la situaţia din Ucraina, şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul semnificativ acordat de România statului vecin şi a subliniat că România va continua eforturile de sprijin multidimensional pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a menţionat eforturile de outreach intense către state terţe efectuate de România, evidenţiind discuţiile bilaterale recente cu omologii din India (https://www.mae.ro/node/61873, Indonezia (https://www.mae.ro/node/61864) şi Sri Lanka (https://www.mae.ro/node/61853), în marja Forumului Ministerial UE privind regiunea Indo-Pacific la care ministrul de externe a participat în data de 13 mai (https://www.mae.ro/node/61868), precum şi discuţiile cu statele africane atât cu omologii săi în diferite formate multilaterale şi în plan bilateral, cât şi cu ambasadorii africani acreditaţi la Bucureşti la 19 mai 2023 (https://www.mae.ro/node/61895).

În ceea ce priveşte situaţia din Republica Moldova şi sprijinul bilateral şi multilateral necesar în continuare pentru acest stat, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat contribuţia esenţială a României la asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova şi proiectele comune de cooperare în domeniu. A punctat, de asemenea, importanţa măsurilor adoptate la nivelul Uniunii Europene pentru susţinerea autorităţilor de la Chişinău, inclusiv noul regim de sancţiuni propus de ministrul român de externe şi recent creat, precum şi misiunea civilă a UE stabilită de asemenea recent. A fost agreată coordonarea în domeniul sancţiunilor. De asemenea, ministrul Aurescu a apreciat eforturile SUA pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova. A evidenţiat, de asemenea, sprijinul constant şi ferm al României pentru parcursul european comun al Ucrainei şi Republicii Moldova, conform sursei menţionate.

În egală măsură, ministrul Aurescu a prezentat necesitatea implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid şi obiectivele României pentru Summitul aliat de la Vilnius, cu accent pe consolidarea apărării înaintate pe Flancul Estic.

Delegaţia Departamentului de Stat a prezentat perspectivele SUA pe subiectele dezbătute, subliniind importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi rolul regional de leadership al României, evidenţiind, în mod special, aprecierea deosebită pentru sprijinul acordat de ţara noastră Ucrainei şi Republicii Moldova în actualul context de securitate generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, reprezentanţii americani au reiterat angajamentul ferm al SUA pentru consolidarea rezilienţei în regiune, inclusiv pentru Republica Moldova, subliniind că SUA a crescut semnificativ asistenţa acordată pentru această ţară, inclusiv pentru securitatea sa energetică, mai arată comunicatul de presă al MAE.

Totodată, oficialii SUA au subliniat sprijinul puternic pentru avansarea României în dosarul Visa Waiver. De asemenea, au manifestat interes pentru rezultatele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, ministrul Aurescu încurajând o participare americană consistentă la Forumul de Afaceri şi la dezvoltarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei.

De asemenea, oficialii americani au menţionat interesul SUA pentru întărirea cooperării bilaterale româno-americane în regiunea Mării Negre, salutând expertiza ţării noastre şi contribuţia substanţială a României la elaborarea Strategiei SUA pentru Marea Neagră, înaintată de ministrul Aurescu secretarului de stat Blinken în noiembrie 2021 şi în noiembrie 2022, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti în marja reuniunii ministeriale de externe NATO găzduite de ministrul român de externe.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.