Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a făcut, în zilele de 26 şi 27 ianuarie, o vizită oficială în Germania, la invitaţia ministrului federal al Apărării, Boris Pistorius. Oficialii au discutat despre situaţia de securitate din regiune şi cooperarea din cadrul NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”M-am întâlnit, astăzi, cu ministrul federal al Apărării, Boris Pistorius, şi cu ministrul de stat în Ministerul Federal de Externe, Tobias Lindner, în cadrul vizitei pe care am efectuat-o în Republica Federală Germania. Discuţiile au vizat situaţia complexă de securitate din zona Mării Negre, cu accent pe efectele pe care războiul de agresiune desfăşurat de Federaţia Rusă în Ucraina le produce la nivel regional şi global”, a transmis, vineri, ministrul Angel Tîlvăr,într-un mesaj pe Facebook.

Ministrul român al Apărării a discutat cu oficialii din domeniu din Germania şi despre cooperarea din cadrul NATO.  

”În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul NATO, i-am transmis omologului meu aprecierile pentru contribuţia constantă a Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare din regiunea Mării Negre şi am salutat participarea Forţelor Aeriene Germane la misiunile de poliţie aeriană consolidată în România. Am convenit că este foarte important să continuăm desfăşurarea în comun a exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, atât în România, cât şi în Germania, şi să intensificăm cooperarea în domeniul instruirii şi al industriei de apărare”, a mai transmis Tîlvăr.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării, referitor la cooperarea la nivelul Uniunii Europene, discuţiile dintre cei doi miniştrii au vizat în mod special iniţiativele în domeniul apărării, România şi Germania având poziţii similare privind modalitatea de consolidare a Politicii de Securitate şi Apărare a Uniunii Europene.

”În context, a fost evidenţiată importanţa valorificării oportunităţilor de colaborare industrială sub egida Fondului European de Apărare (EDF) şi al achiziţiilor în comun. Totodată, discuţiile au vizat şi sprijinul pentru consolidarea rezilienţei statelor din Vecinătatea Estică. În acelaşi timp, oficialii au subliniat importanţa semnării celei mai recente Declaraţii comune privind cooperarea NATO-UE, la data de 10 ianuarie a.c., document ce consolidează şi mai mult parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, ministrul român al Apărării a mulţumit omologului german pentru importanţa pe care ţara sa o acordă flancului Estic aliat,  aspect menţionat recent şi în Declaraţia comună a Germaniei şi Franţei semnată, la 22 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la Semnarea Tratatului de la Élysée.

”În context bilateral a fost evidenţiată buna cooperare în domenii precum învăţământul militar, istorie militară, deschiderea pentru creşterea nivelului cooperării în domeniul tehnico-militar şi disponibilitatea privind reluarea discuţiilor politico-militare, ca instrument esenţial pentru identificarea şi implementarea activităţilor practice de cooperare”, au mai transmis oficialii MApN.  

Programul vizitei ministrului apărării naţionale la Berlin a cuprins si o întrevedere cu ministrul de stat în Ministerul Federal de Externe, Tobias Lindner.

”Ministrul Tîlvăr a exprimat aprecierea pentru angajamentul Germaniei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare dedicate Flancului Estic aliat, în particular în zona Mării Negre, evidenţiind, în context, încadrarea de posturi în structurile multinaţionale sau participarea la misiuni de poliţie aeriană a NATO de pe teritoriul României. Oficialul român a subliniat, de asemenea, importanţa continuării desfăşurării în comun a exerciţiilor bilaterale şi multinaţionale, cu beneficiul creşterii interoperabilităţii şi al confirmării angajamentului reciproc, în spiritul solidarităţii aliate. Totodată, a evidenţiat cooperarea ţărilor noastre în cadrul Grupării Naţiunilor Cadru condusă de Germania, subliniind angajamentul de a continua eforturile pe linia dezvoltării în comun a capabilităţilor. În context mai larg, a fost evidenţiat interesul pentru consolidarea proiectelor de cooperare în cadrul UE”, a mai transmis MapN.

Totodată, ministrul român al Apărării a subliniat importanţa continuării angajamentului Uniunii Europene (inclusiv prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace) şi al statelor membre în asigurarea unui sprijin consistent pentru Republica Moldova şi Georgia în vederea creşterii rezilienţei şi consolidarea parcursului pro-european al acestora.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.