Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a afirmat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV că dă asigurări că în România nu va fi criză alimentară şi nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. ”Criza alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerţ”, a spus el, arătând că în anul 2020, anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, România a produs 6,5 milioane de tone de grâu, iar necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane de tone. Chesnoiu a mai spus că ţara noastră, în 2021, a risipit peste 2 milioane de tone de alimente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă uit la anul 2020. Spun şi dau asigurări că în România nu va fi criză alimentară şi nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. Criza alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerţ”, a spus ministrul Agriculturii.

El a afirmat că se uită la 2020, anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, când România a produs 6,5 milioane de tone de grâu. 

”Necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane, noi am exportat 2 milioane de tone de grâu. Anul trecut, am realizat 11 milioane, am avut un excedent la export de peste 6 milioane de tone”, a mai explicat ministrul. 

Adrian Chesnoiu a menţionat că s-au scumpit îngrăşămintele, preţul la combustibil, la seminţe, la fertilizanţi.  

El a spus că multă lume îl întreabă de ce a crescut preţul pâinii, dacă producem mai mult decât consumăm, iar răspunsul este că ”preţul grâului a ajuns, de la 200 de euro în 2021, la 370 de euro. 

Ministrul s-a referit şi la risipa alimentară. ”Putem vorbi de o criză alimentară într-o ţară care în 2021 a risipit peste 2 milioane de tone de alimente?”, s-a întrebat el retoric. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.