Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a efectuat miercuri, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, prilej cu care a avut o rundă de consultări politice cu ministrul afacerilor externe Bujar Osmani. Ministrul român al afacerilor externe a exprimat aprecierea pentru participarea militarilor din Republica Macedonia de Nord în structurile aliate de pe teritoriul României, ceea ce reprezintă o contribuţie concretă la întărirea securităţii Flancului Estic al NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, programul vizitei a inclus şi primiri la Preşedintele Stevo Pendarovski, la Preşedintele Adunării Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi, precum şi o întrevedere cu vice-prim ministrul pentru afaceri europene, Bojan Maricic.

”Agenda de discuţii a vizat consolidarea dialogului bilateral, prin intensificarea contactelor la nivel înalt, precum şi prin aprofundarea cooperării în domenii de interes comun, precum securitatea cibernetică, combaterea corupţiei, afacerile interne şi protecţia civilă. În cadrul întrevederilor, ministrul Luminiţa Odobescu a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Macedonia de Nord”, arată comunicatul.

Ministerul afirmă că ”oficialul român a salutat în mod deosebit faptul că Republica Macedonia de Nord s-a alăturat tuturor deciziilor UE privind susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi combaterea agresiunii ruse, inclusiv prin alinierea la poziţiile din cadrul Politicii externe şi de securitate comună a UE, dovedind angajamentul profund faţă de valorile europene”. 

”Ministrul român al afacerilor externe a exprimat aprecierea pentru participarea militarilor din Republica Macedonia de Nord în structurile aliate de pe teritoriul României, ceea ce reprezintă o contribuţie concretă la întărirea securităţii Flancului Estic al NATO. Totodată, ministrul Luminiţa Odobescu l-a felicitat pe omologul său pentru exercitarea, în anul în curs, a mandatului Preşedinţiei în Exerciţiu (PiE) a OSCE, într-un context extrem de dificil, marcat de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi de provocări fără precedent la adresa securităţii europene”, precizează MAE.

De asemenea, în cadrul vizitei, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a semnat cu omologul Bujar Osmani un Plan de Acţiune privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României şi Macedoniei de Nord, care vizează aprofundarea colaborării între cele două ministere pe linia integrării europene şi a apartenenţei la NATO, precum şi în domeniul afacerilor consulare. În pus, a fost semnat Protocolul bilateral de cooperare în domeniul educaţiei pentru perioada 2023-2027, care vizează consolidarea colaborării în acest domeniu, cu accent asupra demersurilor de promovare şi susţinere a limbii române în Macedonia de Nord.

”În cadrul întrevederii cu vice-prim ministrul pentru afaceri europene Bojan Maricic, partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăşi experienţa României legată de procesul de aderare europeană. A evidenţiat, totodată, importanţa continuării şi accelerării reformelor necesare pentru avansarea agendei europene a Republicii Macedonia de Nord, în special în domenii-cheie precum statul de drept şi combaterea corupţiei”, subliniază MAE.

”Primirea la Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a prilejuit un schimb de vederi asupra situaţiei de securitate din regiune şi a importanţei strategice a procesului de extindere a UE, cu atât mai semnificative în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina. Discuţia cu Preşedintele Adunării Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi a evidenţiat interesul pentru redinamizarea cooperării pe dimensiunea parlamentară, consecvent cu obiectivul susţinerii ferme a integrării europene a Republicii Macedonia de Nord. Cu prilejul vizitei, ministrul Luminiţa Odobescu a avut şi o întâlnire, la sediul Ambasadei României la Skopje, cu un grup de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Macedonia de Nord şi foşti studenţi care au studiat în România. Cu această ocazie, a avut loc un schimb de vederi cu privire la modalităţile de promovare a limbii române în Macedonia de Nord şi de sprijinire a eforturilor de păstrare şi afirmare a identităţii culturale şi lingvistice a comunităţii înrudite din Macedonia de Nord”, mai precizează MAE. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.