Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu l-a primit joi pe ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, Kiyoto Tsuji, în contextul vizitei acestuia la Bucureşti, anunţă Ministerul de Externe, dialogul oferind ”o platformă pentru un schimb aprofundat de opinii privind chestiuni regionale şi internaţionale de interes comun”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ”cei doi oficiali au apreciat dinamica excelentă a relaţiilor bilaterale şi cooperarea ascendentă, pe toate palierele, primirea oficialului nipon evidenţiind, totodată, angajamentul ambelor părţi de a consolida Parteneriatul Strategic bilateral, semnat la data de 7 martie 2023, cu precădere în ceea ce priveşte pilonul politico-securitar”. 

”Dialogul a oferit, de asemenea, o platformă pentru un schimb aprofundat de opinii privind chestiuni regionale şi internaţionale de interes comun”, precizează MAE. 

În cadrul vizitei la Bucureşti, ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei a avut, de asemenea, o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Traian Hristea, care a prezentat poziţia României cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, A subliniat susţinerea constantă a ţării noastre pentru statul vecin, devenit de curând partener strategic.

”În context, cei doi oficiali au avut un schimb substanţial de opinii privind situaţia de securitate din vecinătatea României, precum şi perspectivele de evoluţie, ministrul de stat nipon exprimând aprecierea pentru rolul României în asigurarea securităţii regionale şi pentru eforturile diplomatice intense ale ţării noastre”, afirmă Ministerul de Externe. 

”Totodată, ţinând cont de apartenenţa României la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, secretarul de stat a evocat abordarea ţării noastre, aliniată în cadrul UE şi al NATO, atât în întreaga regiune indo-pacifică, precum şi în alte dosare regionale de interes pentru ambele părţi. Ministrul de stat nipon a evidenţiat, la rândul său, preocuparea Japoniei în gestionarea atentă a provocărilor de securitate actuale, cu o atenţie specială asupra evoluţiei conflictului dintre Rusia şi Ucraina, subliniind interdependenţa situaţiilor de securitate din Europa şi Indo-Pacific. De asemenea, a exprimat interesul sporit al Japoniei pentru platforme regionale în care România are un profil activ, precum Iniţiativa celor Trei Mări (I3M)”, se mai menţionează în comunicat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.