Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, că circa 300 de spitale din înreaga ţară au fost evaluate din punct de vedere al reţelelor electrice şi de gaze medicale, iar pentru reabilitarea acestora vor fi accesaţi 384 milioane de euro din programe regionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost o evaluare a reţelelor electrice din spitalele din România, unele au reţele extrem de îmbătrânite, iar creşterea puterii necesare pentru echipamentele moderne poate să suprasolicite aceste reţele. Sunt situaţii în care există racorduri pentru marii consumatori, dar încă sunt multe lucruri de făcut la nivel naţional Această evaluare a inclus circa 300 de unităţi sanitare şi concluziile legate de evaluare, în ceea ce priveşte costurile reabilitării reţelelor electrice, dar şi cele de gaze medicale, costurile necesare sunt cele pe care vi le-am prezentat. Extinderea, infiinţarea, modernizarea reşelelor de gaze medicale, un necesar de circa 65 milioane euro, iar pentru modernizarea infrastructurii electrice, circa 84 milioane euro”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă.

Rafila a explicat că deja în 21 de spitale au fost reabilitate aceste reţeleîn cadrul unui program derulat prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Cele două tipuri de activităţi, respectiv sistemele de securitate la incendiu, şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaze, am derulat un program în parteneriat cu MIPE, acest prim proiect s-a încheiat, cele 2 componente puteau beneficia de un bugetmaxim de 2.150.000 de euro. Aceşti bani au fost deja utilizaţi, au fost refăcute integral sistemele electrice şi sistemele de securitate la incendii în 14 spitale aflate în subordinea  Ministerului Sănătăţii şi 7 spitale aflate în subordinea autorităţilor locale cu un total de 150 milioane lei. În plus, MS a alocat sume importante pentru reparaţii capitale, excluzând aparatura, în 2022 - 106 milioane, anul acesta alte 185 milioane lei. Aceste reparaţii captale au inclus şi reabilitarea reţelelor electrice şi de gaz”, a subliniat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că vor fi accesaţi bani europeni pentru reabilitarea reţelelor electrice şi de gaze din spitalele din România.

”384 milioane de euro vor veni prin programe regionale, apelurile sunt deschise în acest an şi se vor încheia anul viitor, aşa că de la anul putem continua proiectele necesare pentru reablitarea reţelelor”, a mai spus Rafila.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.