Ministerul Sănătăţii susţine că numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cum fumatul au scăzut în urma aplicării legii antifumat şi respinge modificările care fac legea mai permisivă, atenţionând că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul a scăzut ca urmare a aplicării Legii 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, potrivit datelor transmise Ministerului Sănătăţii de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

Din datele oficiale rezultă că, în martie-august, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, s-au înregistrat mai puţine cazuri externate, respectiv: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene; cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral; cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm; cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

“Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 de adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Datele au fost transmise în contextul în care parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, prin care se încearcă redefinirea “spaţiului public închis” şi “spaţiului închis de la locul de muncă” şi se propun excepţii care permit, în realitate, să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber, dar şi la locul de muncă, susţin reprezentanţii MS.

Ministerul Sănătăţii respinge orice modificare care face mai permisivă legea antifumat şi atrage atenţia că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri.

"Propunerea nu numai că nu răspunde obligaţiei statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor, ci este un pas înapoi enorm faţă de standardele de protecţie a sănătăţii stabilite de actuala lege, ba chiar faţă şi de prevederile vechii legi. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională prin decizia nr. 29/2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului şi copilului”, mai spun reprezentanţii MS.

Proiectul de lege care permite fumatul în spaţii închise special amenajate, precum şi înfiinţarea aşa-numitelor "cluburi pentru fumători", adoptat tacit de Senat în noiembrie, a primit, miercuri, aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor.

Propunerea legislative urmăreşte modificare articolului 3 al Legii 349/2002, astfel încât fumatul să fie permis numai în camere special amenajate, cu respectarea condiţiilor de a servi exclusiv fumatului şi a activităţilor asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul Daniel Fenechiu, fiind susţinut de alţi 31 de parlamentari din partide diferite. 

Modificările la Legea antifumat, care apăreau într-o propunere legislativă semnată de parlamentari de la toate partidele şi prin care se înfiinţează cluburi de fumători şi se redefineşte spaţiul public închis, astfel încât să se elimine interzicerea fumatului la terase, a primit raport negativ în Senat, dar nu a mai ajuns la votul plenului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.