Ministerul Sănătăţii precizează, după ce USR a susţinut că un proiect de OUG abrogă un articol privind finanţarea investigaţiilor pentru monitorizarea pacienţilor cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, diabet, cancer şi alte boli grave, că articolul este modificat, nu abrogat, fiind doar eliminat COVID-19 din lista afecţiunilor, ca urmare a depăşirii situaţiei pandemice din anii precedenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele USR Cătălin Drulă a solicitat guvernului să retragă un proiect de OUG  acuzând că va rămâne fără finanţare monitorizarea pacienţilor cu boli grave. USR susţine că prin proiectul de OUG este abrogat ”exact articolul prin care, după multiple solicitări publice, inclusiv din partea asociaţiilor de pacienţi, a fost introdusă finanţarea separată a investigaţiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală”.

Reprezentanţii ministerului arată că acuzaţia este falsă, pentru că singura modificare a articolului în cauză vizează exclusiv eliminarea COVID-19 din lista afecţiunilor, ca urmare a depăşirii situaţiei pandemice din anii precedenţi.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, Proiectul de act normativ privind Ordonanţa Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătăţii, publicat în transparenţă decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022”, se arată în precizarea transmisă de minister.

USR a acuzat Guvernul şi Ministerul Sănătăţii de abrogarea întregului articol, ceea ce ar fi însemnat eliminarea oricăror forme de finanţare pentru programele destinate monitorizării unor pacienţi diagnosticaţi inclusiv cu afecţiuni oncologice. .

În forma actuală, articolul prevede: ”Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”.

Conform proiectului de OUG, forma modificată a articolului este: ”Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”.

Proiectul de act normativ şi nota de fundamentare pot fi accesate AICI

De altfel, în nota de fundamentare publicată pe site-ul ministerului Sănătăţii se arată foarte clar că motivul modificării articolului este declararea de către OMS a încetării pandemiei de COVID-19. ”Începând cu data de 05.05.2023 a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgenţă de sănătate publică, iar prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 20 din 27.06.2023 se constată încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generate de pandemia de COVID-19, precum şi faptul că boala COVID-19 este considerate o boală infecţioasă obişnuită”, se arată în proiectul de Notă de Fundamentare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.