Un număr de 1,2 milioane de pensionari au pensii mai mici de 2.000 de lei, pentru care plătesc impozite de 62,1 milioane de lei, reprezentând peste jumătate din valoarea lunară totală a impozitului pe pensii, anunţă Ministerul Muncii,în urma aprobării de către Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a raportului asupra proiectului de lege prin care se elimină plata CASS şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Potrivit datelor aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017 sunt înregistrate 1.286.149 de persoane cu venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 lei, care plătesc impozit. Valoarea lunară a impozitului plătit de aceştia este de 62.173.206 lei, reprezentând 53,4 la sută din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de 116.515.131 lei", arată reprezentanţii Ministerului Muncii.

Ei mai precizează că impozitul mediu lunar este de 48 lei.

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, raportul asupra proiectului de lege prin care se elimină plata CASS pentru pensii, precum şi a impozitului pe venit, fiind adoptat un amendament al PSD prin care doar pensiile sub 2.000 de lei beneficiază de această prevedere.

Comisia a aprobat raportul într-o şedinţă rapidă, în care preşedintele Ştefan Viorel, propus ministru al Finanţelor, a depus un amendament potrivit căruia doar pensiile mai mici de 2.000 de lei beneficiază de eliminarea impozitului pe venit de 16 la sută.

Amendamentul a fost propus pentru reducerea poverii fiscale a acestei măsuri.

Raportul a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă", acestea din urmă aparţinând opoziţiei.

Legea va intra la votul final al plenului Camerei Deputaţilor joi, urmând ca apoi să meargă la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaţilor va fi convocată în sesiune extraordinară, joi, pentru a aproba proiectul Cristianei Anghel prin care se elimină impozitul de 16 la sută pentru pensii, precum şi plata contribuţiilor de sănătate, proiect adoptat deja de Senat în septembrie.

Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.