Ministerul Justiţiei propune Guvernului atacarea la Curtea Constituţională a modificărilor aduse Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Proiectul de lege a fost votat, marţi, de Camera Deputaţilor şi prevede posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpaţi pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro şi dacă îl achită integral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Justiţiei a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a propus Guvernului să atace la CCR modificările aduse la Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 
 
Proiectul adoptat, marţi, de Camere deputaţilor, prevede posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpaţi pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro şi dacă îl achită integral: 
 
art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.
 
În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare;
 
Dispoziţiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaţilor chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) şi (1 prim).
 
”Proiectul modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018) a fost avizat negativ de Guvernul României şi a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecţiunile de neconstituţionalitate şi declarând proiectul neconstituţional în ansamblul său”, a transmis Ministerul Justiţiei. 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în ciliate de for decisional, proiectul de lege iniţiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu. 
 
Deputatul USR Stelian Ion i-a invitat pe colegi să sesizeze CCR cu privire la actul normativ adoptat, deoarece această lege în forma în care este acum nu poate fi şi nu ar trebui promulgată, fiindcă instigă la evaziune fiscală.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.