Ministerul Justiţiei transmite, luni după-amiază, că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. Anunţul este făcut la câteva ore după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile. La scurt timp de la anunţul Ministerului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, de la acest minister proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale, pentru avizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 14:27: CSM anunţă că a primit de la Ministerul Justiţiei pentru avizare proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.

"Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea codurilor penale a fost trimis azi de Ministerul Justiţiei la CSM pentru avizare”, potrivit reprezentanţilor Consiliului.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017, trimis tot luni de Ministerul Justiţiei pentru avizare, va fi discutat marţi în şedinţa plenului.

Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a plenului CSM se află şi solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal şi a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Solicitarea de avizare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru abrogarea OUG 13/2017 a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei duminică 5 februarie, în ziua în care OUG 13 a fost abrogată de Guvern.

În solicitarea trimisă CSM, semnată de Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal este scris greşit, repectiv "Legea 268/2009”.

Anunţul CSM vine la scurt timp după ce Ministerul Justiţiei a transmis că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative.

Ministerul Justiţiei a transmis, luni după-amiază, două comunicate de presă. În primul dintre ele se menţiona că MJ "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală" şi că în prezent ministerul centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. În documentul ataşat acestui comunicat, însă, document datat 6 februarie, se menţiona doar că MJ centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. Ulterior, MJ a transmis un alt comunicat de presă, în care şi în documentul ataşat se menţiona că MJ "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală" şi că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. 

Ministerul Justiţiei: MJ nu e preocupat să elaboreze un proiect de modificare a codurilor penale. În prezent, MJ centralizează deciziile CCR privind aceste acte normative

Ministerul Justiţiei transmite, luni după-amiază, că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală", susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. Anunţul este făcut la câteva ore după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile.

"Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare", anunţă Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă transmis luni după-amiază.

Ministru Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, luni dimineaţă, că MJ elaborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere în cursul acestei zile şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

El a spus că în momentul în care a fost abrogată OUG 13 s-a revenit la forma iniţială a codurilor penale, formă care cuprinde foarte multe aspecte neconstituţionale. "Acum, în Codul penal şi în Codul de procedură penală sunt foarte multe articole neconstituţionale", a susţinut Iordache, arătând că scopul noului proiect de lege este de a corecta aceste articole neconstituţionale.

Ministrul Justiţiei a mai spus că noul proiect de lege va fi afişat luni pe site-ul Ministerului Justiţiei şi va rămâne în dezbatere publică 30 de zile. "Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile", a afirmat Iordache.

De asemenea, Iordache a susţinut din nou că OUG 13 privind modificarea codurilor penale avea toate avizele necesare: "Da, avea toate avizele necesare. Mă refer la avizele ministerelor".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, referitor la modificarea Codurilor penale, că, înainte de a se iniţia proiecte în Parlament, ar trebui să înceapă o dezbatere serioasă, sub egida Academiei Române, la care să participe atât asociaţiile magistraţilor, cât şi experţi străini şi specialişti din domeniu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.