Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a afirmat, sâmbătă, că fermierii din România au cele mai mici subvenţii din Europa, după ce actualul europarlamentar REPER Daciana Cioloş, în vremea când a ocupat funcţia de comisar european pentru agricultură, a negociat cele mai mici subvenţii pentru fermierii din România. Tudose a adăugat că aceste sume urmează să fie renegociate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă fermierii primesc o subvenţie prea mică, Mihai Tudose a explicat care sunt motivele protestelor.

”Termenul ăsta, prea mic, prea mare, necontextualizat, nu face sens. Fermierii din Europa sunt revoltaţi datorită unei impuneri de mediu care le strică viaţa complet. Adică închizi ferme de vaci, fiindcă vacile poluează prin ce fac ele când fac. Apoi să laşi 4 la sută pârloagă. La noi, 4 la sută din suprafaţa agricolă e mult. Apoi la noi în România, după cum ştiţi, e un tip foarte vocal, e foarte şmecher, le ştie el pe toate, domnul Cioloş, care a negociat el nişte subvenţii pentru agricultori, cea mai mică subvenţie din Europa e la noi în România, când era comisar european, el făcea politica agricolă comună, dar a făcut politica agricolă pentru alte ţări, nu pentru România. Ce dovezi mai bune, decât faptul că avem cea mai mică subvenţie, a negociat pentru România parcă în pofida României, să ne facă rău. Şi acum tot el ne dă lecţii”, a declarat Tudose.

Europarlamentarul a precizat că, în noul mandat european, sumele pentru subvenţii vor fi renegociate.

”Pe noul mandat tocmai vine momentul în care se pot renegocia aceste sume, în următorul parlament, următoarea configurare. Şi atunci da, fermierii români sunt îndreptăţiţi pe  aceatsă zonă. Între timp au crescut extraordinar de mult preţurile la energie, motorină, curent electric şi în ultimii ani au scăzut aproape la jumate preţurile la cereale. Este evident că ceva nu mai merge şi trebuie regândit tot. Motivele pentru care ies fermierii din Olanda, versus motivele pentru care ies fermierii din Franţa, versus motivele pentru care ies fermierii din România sunt diferite, dar au ca element comun nevoia de stabilitate într-un domeniu vital pentru Europa şi pentru omenire, hrana”, a declarat Tudose.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.