Profesorul universitar Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru, consideră că, în cele peste trei decenii care s-au scurs de la Revoluţia din 1989, s-au făcut, „în mod clar” progrese în ceea ce priveşte democraţia, el arătând că, spre deosebire de alte state din Europa de sud-est, care „nu ştiu încotro să o apuce”, România are o identitate. Unguresanu cataloghează, metaforic, democraţia românească drept una care face parte din categoria celor „noi”, care „îşi trăiesc bolile de copilărie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Decembrie 1989 a venit ca un miracol şi, ca orice miracol, cu aşteptări supranumerare. Nu s-a putut îndeplini tot, sau chiar parţial ceea ce se spera pe 25-26 decembrie 1989 pentru că apele politicii, într-o societate neobişnuită cu democraţia, sunt foarte tulburi şi tulburi au rămas până târziu de tot, spre 1996, care a părut să reprezinte momentul unei revelaţii, ne-am găsit apoi, uşor-uşor, cadenţa, pasul. Democraţia este, prin ea însăşi, perfectibilă. (...) Exerciţiul democraţiei e relativ complicat, nu produce minuni, nu există o mistică a democraţiei şi, în fapt, fiecare zi prin care trecem adaugă sau scade din calităţile acesteia. Nu aş fi într-atât de încruntat uitându-mă înapoi în ultimii 30 de ani şi lăsând, cumva, sau închizând ochii la progresele care s-au făcut, pentru că ele există, în mod clar există. E bine că s-a întâmplat decembrie 89, în ciuda sacrificiului uman enorm. Ce am fi fost altfel? O ţară care bâjbâie, cum s-a mai întâmplat cu altele în sud-estul Europei, care bâjbâie între varii formule de identitate fără să ştie încotro să o apuce: spre est, spre vest? Neclar! Or nu, nu mai este cazul”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.
Fostul premier este de părere că România este o ţară „în interiorul căreia este foarte mult de lucru” dar care, treptat, se transformă în bine. 
Folosind o metaforă, Ungureanu spune că democraţia din România este din categoria celor „noi”, care „îşi trăiesc bolile de copilărie”, el adăugând alte două categorii de democraţii: cele vechi, „experimentate” şi cele relativ noi, dar „foarte bine închegate”. 
El face trimitere la conceptul lansat de Aristotel despre democraţie, potrivit căruia „faci politică pentru a face bine” comunităţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.